Dan ljudskih prava u Prijedoru: Zatražena izgradnja spomenika za ubijenu djecu

prijedor

Aktivisti više nevladinih organizacija iz Prijedora i Banjaluke danas su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava okupljanjem na prijedorskom glavnom gradskom trgu, sa kojeg su poručili da je krajnje vrijeme da prestane svakodnevno, društveno i individualno kršenje ljudskih prava građana i građanki, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasili su da se ubuduće neće sjediti skrštenih ruku i posmatrati dosadašnja praksa njihovih kršenja. Sa transparenata koja su aktivisti nevladinih organizacija Centar za mlade „Kvart“,

prijedor

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“, Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ i Udruženja građana „Oštra nula“ iz Banjaluke držali su u rukama transparente sa kojih su se mogle pročitati poruke: “Gdje se krše ljudska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost“, “Sjećanje ne možete zabraniti“, “Ljudska prava nisu privilegija“, “Različiti, a jednaki“.

Sa današnjeg skupa oni su vlastima i institucijama uputili zahtjeve u kojima traže da se u ovom gradu izgradi spomen obilježje koje bi bilo posvećeno 102 prijedorske djece nesrpske nacionalnosti, ubijenih 1992. i 1993. godine, te da se uvedu kategorije lične invalidnine za osobe sa mentalnim poteškoćama.

U trećem zahtjevu zatražili su prestanak policijske brutalnosti nad građanima i građankama i ”oštro sankcionisanje pripadnika policije koji sprovode neopravdanu silu”.