Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas svečano otvaranje tunela Karaula

BiH

karaula-tunel

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u prisustvu članova delegacije Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, kao i drugih uzvanika, danas će svečano otvoriti i pustiti u promet novoizgrađenu dionicu magistralne ceste M.18. Kladanj – tunel Karaula – Podpaklenik na prijevoju Karaula.

Otvaranju će prisustvovati i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić.

Tunel Karaula se nalazi na cesti M18, dionica Kladanj – Podpaklenik preko prijevoja Karaula, dužine 902 m, s tunelom za evakuaciju dužine 435 m i otvorenim dijelom trase ispred i iza tunela, ukupne dužine 1.195 m.

S obzirom na to da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u promet tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da je, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, pristupljeno izgradnji privremenih priključaka na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju.

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti ukinut, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.