Direktor Državnog arhiva Turske posjetio Historijski arhiv Sarajevo

ugur-unal-historijski-arhiv-sarajevo

Historijski arhiv Sarajevo posjetio je generalni direktor Državnog arhiva Republike Turske Ugur Unal sa svojim zamjenikom Sebahattinom Bayramom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović upoznao je goste iz Turske s historijatom i radom ustanove, te vrijednim dokumentima koji se nalaze u posjedu Arhiva.

Bilo je riječi o podizanju nivoa saradnje sa arhivima Republike Turske, koja bi uključivala zajednički rad na prevođenju, objavljivanju i digitalizaciji dokumenata nastalih tokom perioda osmanske vlasti u BiH (1463-1878), te stručnom usavršavanju kadrova.

ugur-unal-historijski-arhiv-sarajevo1

Ohranović je naglasio značaj dokumenata osmanske provenijencije koji se nalaze u turskim arhivima za izučavanje historije BiH, te izrazio nadu da će ova posjeta rezultirati konkretnim aktivnostima u razvoju bosanske arhivistike i historiografije.

ugur-unal-historijski-arhiv-sarajevo2

U delegaciji su bili i direktor Arhiva BiH Saša Klepić sa zamjenicima, direktor turskog kulturnog instituta Yunus Emre Mehmet Akif Ayman, ataše za kulturu Ambasade Republike Turske u BiH Soner Sahin, Nusret Čolo iz Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, te Sedad Bešlija iz Instituta za historiju.