Dodik: Dok Duraković u SAD-u glasa za Hillary, ostaće bez Srebrenice

dodik ferhadija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ljudi poput Sefera Halilovića i Bakira Izetbegovića žele rat u BiH i razbijaju BiH, a Republika Srpska je ta koja želi stabilnost i mir.

Dodik je rekao da je zahvalan i ponosan što premijer Srbije Aleksandar Vučić jasno govori da neće nestati Republike Srpske.

“To do sada nismo mogli da čujemo u Srbiji. Evo sada to čujemo i to je veoma važno što on kaže, i to je logično ponašanje. I ja i narod Republike Srpske smo mu veoma zahvalni za takvu vrstu priče”, rekao je predsjednik RS za “Sputnjik”.

Govoreći o euforičnom obećanju Ćamila Durakovića da će glasati za Hillary Clinton koje je iznio na skupu u New Yorku, koji je organizovao Bill Clinton, a na kojem je učestvovao i premijer Vučić, Dodik je odgovorio da Duraković može da glasa u SAD kako hoće, ali da će u BiH izgubiti Srebrenicu.

Upitan da li takve “izlive ljubavi” posmatra kao prijetnju Republici Srpskoj, Dodik je rekao da sa Amerikom, koja je nesumnjivo važan faktor, treba izbjeći bilo kakav sukob, ali da postoje neki temelji koji se ne smiju pogaziti.

“Imate moral, karakter, ne možete dozvoliti da budete ljigavac i poltron i tako se ponašate u političkom smislu. To je poznata priča. Mnogo sam puta bio u Americi kada se odjednom pojavi neko ko i nije bio predviđen da bude na sastanku. Vjerujem da ni sam premijer nije znao ko će biti tamo”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Bill Clinton saučesnik u zločinu u Srebrenici s obzirom na to da je od Alije Izetbegovića “tražio da na nekom mjestu bude pobijeno makar nekoliko hiljada ljudi, ako želi da se Amerika uključi na njegovu stranu”.

“Izetbegović je to obezbijedio i Clinton je dao naređenje da se bombarduju Srbi. I, naravno, da on sad brani svoj zločin”, rekao je Dodik.

On je poručio da nije spreman da šuti o tome da su Amerikanci bombardovali srpske civile, bacali osiromašeni uranijum i da su zbog njih bolnice u Banjaluci danas pune djece od nekoliko godina koja boluju od leukemije i teških malignih oboljenja uzrokovanim bacanjem osiromašenog uranijuma.

“Šta ste vi to uradili? Zašto ste napali naše gene, naše živote na ovim prostorima? Šta hoćete, da ćutimo o tome? Evo ja nisam spreman da ćutim”, poručio je Dodik.

Na pitanje da li aktuelna situacija u svijetu zaista vodi ka nekom ratu, Dodik je ocijenio da su se sve globalne krize Zapada uvijek rješavale nekim ratnim sukobima.

“Kriza koja je 2008. manifestovana u Americi kao hipotekarna i raširila se na cijeli svijet samo je kamuflirana i ona nije prestala. Ozbiljni su problemi. U zadnje vrijeme čujemo da su ozbiljne banke zapadne Evrope pred kolapsom, čak nije moguće ni sanirati tolike dubioze. Šta mislite, šta će se desiti kad neka ozbiljna banka u Njemačkoj dođe u situaciju da padne”, upitao je Dodik.

On je rekao da Zapad nema rješenje za svoje ekonomije, da je Evropa upala u strukturalnu krizu zato što je naprosto došla u disbalans onoga šta su ciljevi i šta je moguće da se uradi.

Dodik je ocijenio da migranti nisu problem za Evropu, nego je problem Evrope u tome što ekonomija njenih članica ne može da raste i što je “zadnjih godinu dana svakih mjesec dana štampala 60 milijardi eura bez pokrića do iznosa od 110 milijardi, kako bi spasila svoj ekonomski sistem”.

“Iz tih frustracija nastaju ratni lešinari koji se kreću i rade na isti način. Gdje god se pojavi neka priča ili sugestija sa neke strane oni kreću u medijsku pripremu. Ili ja verujem da su samo spekulacije. Tako se u BiH pojavi neki Halilović koji je bio komandant ratne takozvane Armije BiH. I on sad nešto prijeti ratom. Mi znamo da je to stav svih u Sarajevu. Nije to samo Halilović”, naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nema nijedan ratni plan. “Nemamo namjeru ni da se maknemo ili da nekoga dirnemo. Imamo namjeru da se branimo, i branićemo se. Imamo potencijal za to”, poručio je Dodik.

Na pitanje da li je imao razgovore sa Rusima o eventualnoj vojnoj pomoći, Dodik je podsjetio na to da je Republici Srpskoj oduzeto pravo na vojsku, ali da se u okviru onoga “što policija može da ima zvanično razgovara o nekim mogućnostima”.

On je naveo da Srpska sada ima mogućnost da svaki policajac ima pušku, i da kao i na Zapadu, želi da opremi i osavremeni policiju, jer se njena policija pokazala sposobnom da se bori protiv terorizma.

“Iz tog nekog cinizma, iz nepodnošljivosti Zapada prema nama, oni kad sede sa mnom uvijek govore da smo najbolja policijska agencija na prostoru BiH, ali nikada vam to javno neće reći”, naveo je Dodik, prenosi Srna.