Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik na pres-konferenciji najavio novi referendum

dodik-pale2
FOTO: I. Kralj

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da će RS na svaki pokušaj oduzimanja njenih prava, na ponižavanja ili sličnu situaciju kao s Danom RS-a odgovoriti referendumom.

Na pitanje da li će biti referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je prvo rekao “biće“, a zatim novinaru na pitanje kada odgovorio “šta te briga, čučeš“.

Ponovio je da današnji referendum nije bio referendum o statusu RS-a u BiH, te da se njegova stranka time ranije bavila i kada dođe vrijeme razgovarat će o tome.

-Želimo da se BiH vrati na ono što je zapisano u Ustavu. Kada se budemo na to vratili, gube se razlozi za bilo kakve procese vezano za status. Ako toga ne bude, bez obzira na prijetnje, vidjet ćemo šta ćemo uraditi. Nismo avanturisti… – dodao je.

Tvrdi da niko u tom bh. entitetu, nakon danas prvog održanog referenduma i njegovih rezultata, koje je ocijenio odličnim, nema čega da se plaši i da je referendum bio odgovor na odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS.

– Imamo definitivno pozitivne rezultate, da je 9. januar potvrđen od građana, a izlaznost je sasvim dovoljna, u skladu sa zakonom. Kako preliminarni rezultati govore, mali je broj građana koji su glasali protiv. RS nije željela nikoga da ugrozi – rekao je Dodik večeras na pres-konferenciji u Narodnoj skupštini RS-a.

Ističući da će “ovaj dan ući u istoriju kao primjer odlučnosti“, naveo je da smatra da je RS na to imala pravo i pored svih zabrana, a da niko u RS neće moći zanemariti volju naroda iskazanu danas na referendumu.

Entitetski predsjednik je dodao i da je ponosan što tokom referendumskog dana nije bilo incidenata i da niko nije zamjerio Bošnjacima koji, naveo je, očigledno, nisu izašli na izjašnjavanje.

Dodik tvrdi i da su se neki političari izjasnili za referendum, ali da su ga opstruisali.

Ponovo je kritikovao rad Ustavnog suda BiH, navodeći da je pod političkim uticajem SDA i stranih sudija, koji “moraju da odu, a zamjene ih sudije iz BiH“.

Tokom nedavnog boravka u Rusiji, kazao je i da je ruski predsjednik Vladimir Putin poželio sreću na referendumu te odbacio navode da mu je rekao da “digne ručnu“.

Ponovio je da se “ne može uhapsiti referendum i čitava Skupština koja je donijela odluku o referendumu u RS-u“, a da se on lično ne boji hapšenja.