Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Sljedeće godine čeka nas veoma važan referendum

milorad-dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je večeras da će Srpska sljedeće godine izaći na jedan veoma važan referendum za njenu budućnost.

Dodik je rekao da će o tome kasnije upoznati javnost, ali da će prethodno pokušati da okupi sve srpske političke snage jer smatra da niko u Srpskoj nema pravo da bude izvan odlučivanja o važnim pitanjima.

Predsjednik RS naveo je da je sprovedeni referendum o 9. januaru – Danu Republike, bio izraz volje srpskog naroda, te da se RS na taj način borila i izborila za svoja prava.

“Održali smo referendum i pokazali da sve ocjene o njemu ne stoje. To je bio miran, dostojanstven dan u kojem je narod izašao da glasa na bazi osjećaja i potrebe da obezbijedi svoju slobodu. A mi znamo da bez slobode nema ni mira na ovim prostorima”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da je referendum pravo Srpske o kojem više nema razgovora, te da se pripremaju izmjene zakona kako bi organizacija referenduma bila još lakša.

“Da li ćemo upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora navići da izlazi na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a sa referendumom smo jaki i važni. Neki ne odustaju da diskutuju o tome, ali mogu da misle šta hoće. Referendum je izraz našeg opredjeljenja, veoma je legitiman i pravičan”, kaže Dodik.

On je istakao da je opozicija u RS-u pokušala da bude u priči o referendumu i da je glasala za odluku o njegovom sprovođenju, međutim, kada su stranci “pritisli”, opozicionari su shvatili da je to opasno i da gube mentore.

“To je bila atmosfera u kojoj se očekivalo da će pobijediti Klintonova i da će kazniti Dodika, pa su neki prvaci iz opozicionog bloka išli po federalnim medijima i pričali da se kazni Srpska zbog referenduma. Oni su veoma brzo napustili priču o referendumu i počeli s kvalifikacijama da to nije narodni, već Dodikov referendum, smatrajući da će time diskvalifikovati tu vrstu priče. Naravno, narod im nije povjerovao i to je njihov veliki gubitak”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da “opozicija izgubljena u dokazivanju da jesu ono što nisu i da nisu ono što jesu”.

“Referendum je pokazao mnogo stvari i lica, a ostaje upisano da je narod Srpske ove godine održao prvi referendum o Danu Republike. Time je odbacio licemjerje, zloupotrebe i političko mešetarstvo Sarajeva putem Ustavnog suda”, kaže Dodik.

On je naglasio da će RSuvijek izaći na referendum kada budu ugrožena njena prava i slobode.

“Vjerovatno će u priču o referendumu ući i ovi iz SDS-a jer su izgubili svoje mentore, a to su Amerikanci. Ova će im ambasadorka veoma brzo otići”, kaže Dodik.

On je ponovio da je Valentin Inzko prevarant i “politička prostitutka koja hoda po svijetu i laže gdje god stigne”, kao i da prima mjesečnu plaću od 25.000 eura, zbog čega i želi da ovdje ostane.

Analitičari upozoravaju: Dodik hoće da Srbiju uvuče u sukob sa Amerikom