Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džaferović za Fokus.ba: Očekujem još veći napredak u ekonomiji i putu ka EU

dzaferovic

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović osvnruo se u razgovoru za Fokus.ba na proteklu godinu u BiH te iznio svoja očekivanja za narednu godinu.

On je istakao da su tekuću 2016. godinu obilježile veoma bitne stvari kao što je deblokada evropskog puta, deblokada puta ka NATO-u i poboljšanje ekonomskih parametara u BiH.

“Podnijeli smo kredibilnu aplikaciju za EU i ispunili određenja očekivanja kao što je mehanizam koordinacije i reformska agenda. Sada smo došli u situaciju da popunjavamo upitnik, nakon čega slijedi kandidatski status. Mislim da je to najveće postignuće u ovoj godini. Kada je riječ o NATO-u, institucije BiH su usvojile pregled odbrane i Sud BiH je donio presudu u slučaju nekretnine u Han-Pijesku. Mogu reći da su se stekli uvjeti i za deblokadu puta ka NATO-u”, rekao je Džaferović za Fokus.ba.

Dodao je da je BiH u ovoj godini zabilježila porast svih ekonomskih parametara.

“Imamo rast proizvodnje, rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih, kao i rast izvoza”, istakao je Džaferović.

On smatra da su 2016. godinu obilježila i neka događanja koja nisu bila dobra za BiH, kao što su stalni nasrtaji na suverenitet BiH iz RS-a i zahtjevi za novim etničkim podjelama u Federaciji BiH.

“Nismo poklekli zahtjevima za novim etničkim podjelama”, naglasio je Džaferović.

Njegova očekivanja od naredne godine su da BiH nastavi svoj put ka EU i NATO-u te da se nastavi raditi na razvoju ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana.

“Očekujem još veći napredak u ekonomiji i da stanje na kraju sljedeće godine bude još bolje nego na kraju ove godine. Nadam se da neće biti nikakvih događaja koji će u BiH unositi nemir. U tom kontekstu građanima BiH želim sve najbolje u nastupajućoj 2017. godini”, zaključio je Džaferović.