Fišo za Fokus.ba: Ne možemo dozvoliti Uber po sistemu “neko će vas prevesti“

BiH

uber

Kompanija Uber već posluje na balkanskom tržištu, a njihova aplikacija dostupna je i u susjednoj Hrvatskoj.

Ova mobilna aplikacija za naručivanje prijevoza koja spaja putnike sa najbližim slobodnim vozačima (građanima) izazvala je dosta kontroverzi u svijetu. Lokalni taksisti nisu željeli prihvatiti da pomoću Uber aplikacije svaki korisnik android telefona može praktično da bude i klijent i taksista, nezavisno od toga da li ispunjava uslove propisane zakonskim odredbama.

Uber trenutno posluje u više od 500 gradova širom svijeta i konstantno širi svoje poslovanje, ali nema naznaka da li će u skorijem periodu doći u BiH.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi Uber mogao poslovati u većim bh. gradovima s obzirom na postojeću zakonsku regulativu. Za odgovore smo kontaktirali ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Muju Fišu.

mujo-fiso-2

“Navedeni prijevoz smatra se taksi prijevozom, a za šta je prema zakonskim odredbama potrebno ispuniti propisane uslove, odnosno između ostalog posjedovati ‘D’ licencu i dopunsku taksi oznaku“, rekao je Fišo u razgovoru za Fokus.ba.

Fišo je dodao da način na koji funkcioniše Uber, po sistemu “neko će vas prevesti“, nije u skladu sa zakonskom regulativom.

“Zato to ne možemo ni dozvoliti, odnosno takav prijevoz mogu vršiti samo licencirani taksi prijevoznici. Za obavljanje taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo bez posjedovanja dopunske taksi oznake propisane su kazne, te oduzimanje vozila za ponovljeni prekršaj“, naveo je Fišo.

Način obavljanja djelatnosti prijevoza osoba u drumskom saobraćaju regulisan je Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH i Zakonom o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo.