Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goraždanin pokazao da sigurna dobit dolazi od ulaganja u solarne panele

BiH

azem-bujak

Kina je svjetski rekorder po ulaganju u solarnu energiju, a isplativost instalacije solarnih panela prepoznali su i građani BiH.

Jedan od njih je Azem Bujak iz Goražda, vlasnik kompanije “Bahen gradnja”, koji je u svom rodnom selu investirao 500.000 KM u instalaciju 600 solarnih panela. Električnom energijom koja se dobije iz ovih panela već dvije godine se opskrbljuje lokalno stanovništvo u goraždanskom kraju.

Kako je Bujak istakao u razgovoru za Fokus.ba, ova vrsta dugoročnog ulaganja veoma je isplativa, jer se već nakon sedam godina može očekivati potpuni povrat uloženog novca.

“Proizvodnja je veća ljeti zbog sunčanih razdoblja, a kad se uzme u obzir čitava godina, zadovoljan sam. Postoji operator, dakle firma kojoj se ispostavljaju fakture. Redovni su prilivi novca. Ova energija ima istu cijenu kao i standardna, ali prednost energije iz obnovljivih izvora jeste što ona ima i subvenciju, a to je regulisano zakonom”, rekao je Bujak za Fokus.ba.

paneli

Ipak, kao i brojni drugi investitori u BiH, Bujak se suočava sa problemima administativne prirode, odnosno sa preglomaznom administracijom u BiH.

“Želim da napravim još jednu mnogo veću elektranu snage 800 kilovata. Tu bi bilo 3.200 panela. Međutim, sa ovim projektom sve je stalo ove godine, jer je papirologija tu najveći problem. Potrebno je dobiti različite dozvole od tri nivoa vlasti. To usporava investicije. Najlakše je nešto napraviti, a najteže se izboriti sa administracijom”, istakao je Bujak.

Postojeća elektrana sa 600 panela ima kapacitet od 150 kilovata i proizvodi energiju za goraždanski kraj koja nije štetna za okoliš, za razliku od nekih drugih izvora iz kojih se opskrbljuje BiH, a koji zagađuju zrak.