Gratz: Tražit ću produženje roka za prijevremeno penzionisanje RVI

BiH

Dennis Gratz nasa stranka

Federalni zastupnik Naše stranke Dennis Gratz održao je danas sastanak s predstavnicima općinskih i kantonalnih organizacija ratnih vojnih invalida, na kojem je razgovarano o federalnom Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata, saopćeno je iz Naše stranke.

– Borci su mi se obratili kao zastupniku, ukazujući na štetu koju je proizvela jedna greška u ovom zakonu. On je donesen 2013. i tada je postavljen rok da svi koji hoće prijevremeno penzionisanje moraju poslati zahtjev do 1. decembra te godine. Problem je što je za borce, koji učestvuju u sudskim sporovima protiv revizije taj rok istekao i čak i ako im se sudski konačno utvrdi 60 posto invaliditeta, što Zakon traži, neće moći u prijevremenu penziju, a nisu sami za to krivi. Ne smijemo zaboraviti ni one RVI, kojima se s godinama povećava stepen invaliditeta, koji je uzrokovan ratnim ranjavanjem – kazao je Gratz.

Zbog toga će, kako je istakao, uputiti zakonsku izmjenu da se rok iz 2013. godine ukine, i da se postavi novi rok.

– Moj prijedlog je da to bude do 2020. godine. Najvažnije je da onemogućimo diskriminaciju i zaštitimo prava ove kategorije naših građana – naveo je Gratz.

Dodao je da procjene s kojima je upoznat govore o 250 do 300 boraca, koji bi ovim putem stekli pravo da traže prijevremenu penziju, budući da se odnosi samo na RVI koji imaju invaliditet od 60 posto i više, a koji je stečen u ratnom ranjavanju.

Današnji sastanak inicirao je vijećnik Naše stranke u Novom Gradu i RVI veteran Armije BiH Vernes Ćosić, a zastupnik Gratz je poručio da će uime RVI boračkih organizacija uputiti na Federalnom parlamentu izmjenu ovog zakona, kojom bi se zaštitila njihova prava, saopćeno je iz Naše stranke.