Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za nestale: Od početka godine ekshumirano više od 90 žrtava

BiH

lejla cengic nestali

Od početka ove godine na području Bosne i Hercegovine ekshumirani su posmrtni ostaci više od 90 žrtava, a identificirano je 288 žrtava iz proteklog rata 1992.-1995., potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

U proteklom periodu, tačnije u toku oktobra, izvršene su ekshumacije na više lokaliteta u BiH. Čengić je podsjetila da je izvršena ekshumacija na lokalitetu Hemlijaši na području općine Kalesija gdje je iz zapaljene štale ekshumiran veći broj spaljenih kostiju.

“Tragalo se za osam žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na ovom području. Dio posmrtnih ostataka je bio izmješten na mezarje u Hemlijašima, gdje je takođe izvršena ekshumacija. Na mezarju u Hemlijašima u jednoj grobnici pronađen je veći broj spaljenih skeletnih ostataka. Ekshumacije su izvršene u Bratuncu, na dvije lokacije ekshumirani su posmrtni ostaci tri žrtve”, kazala je Čengić.

Podsjetila je da su tokom protekle sedmice na pravoslavnom groblju u Modriči ekshumirani posmrtni ostaci sedam osoba.

“U ovom trenutku ne znamo o kojim žrtvama je riječ, ali pretpostavlja se da mogle biti iz proteklog rata, jer se na području Modriče traga za 137 štićenika tri zavoda za mentalno zdravlje u Modriči koji se nalaze na evidenciji nestalih osoba, odnosno ne zna se gdje su njihovi posmrtni ostaci”, istakla je Čengić.

U narednom periodu, prema njenim riječima, sve dok to budu dozvoljavali vremenski uvjeti pretraživat će se potencijalne lokacije gdje bi se prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

“Dakle, u narednom periodu provjerit će se svaka informacije do koje dođemo, ukoliko se pokaže kao vjerodostojna izvršit će se ekshumacija, a nakon dobijenih DNK nalaza obitelji će se pozvati na zvaničnu identifikaciju svojih članova. Osim navedenih redovnih zadataka, u toku je revizija mrtvačnica i centara za obdukciju i identifikaciju na području cijele BiH, do sada je završena revizija u Mostaru, Nevesinju, Goraždu, Tuzli, a u završnoj je fazi u Visokom i u Odžaku”, pojasnila je Čengić.

Cilj revizije je utvrditi stvarno stanje u objektima gdje se već dugi niz godina čuvaju neidentificirani posmrtni ostaci, utvrditi uzroke zbog koji su posmrtni ostaci neidentificirani i pokušati riješiti što veći broj slučajeva, odnosno utvrditi njihov identitet kako bi ih mogli predati obiteljima da ih dostojanstveno ukopaju.

“Kada je riječ o verifikaciji nestalih osoba u Centralnoj evidenciji nestalih do sad je verificirano 21.210 nestalih osoba. U narednom periodu će se intenzivno raditi na ovom procesu. Verifikacija podrazumijeva postupak provjere vjerodostojnosti podnesene prijave o nestanku osobe, odnosno provjeru identiteta nestale osobe u okviru svih poznatih službenih evidencija koje su se vodile ili se vode u Bosni i Hercegovini”, dodala je Čengić.