Ispraćeni iz Tuzle: Mladi iz Hrvatske u posjeti Bratuncu i Potočarima

BiH

mladi-hrvatska-2

Nakon što su prenoćili u Tuzli, konvoj sa 350 učesnika iz Republike Hrvatske danas stiže u Bratunac i Srebrenicu, gdje će u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci, odnosno Memorijalnom centru u Potočarima, odati počast žrtvama agresije na BiH i genocida iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Ovo je deseti put da konvoj mladih Bošnjaka i prijatelja iz cijele Hrvatske ide u mjesta gdje je počinjen genocid, kako bi na mjestu gdje se sve to dešavalo, dobili pravu informaciju. Cilj konvoja pod nazivom ´Da se ne zaboravi, da se ne ponovi´ edukativnog je karaktera, a organizira ga Vijeće bošnjačke nacionalne manjine, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, koji nas je jučer ispratio˝, izjavio je Ekrem Bećirović, vođa konvoja koji se sastoji od pet autobusa mlađih učesnika koji su krenuli iz Zagreba, dok po jedan autobus dolazi iz Zadra, Splita i Dubrovnika.

Službenik Zvonko Pataran izjavio je za AA da je posjeta Srebrenici i Potočarima civilizacijski čin, te da je svaka od žrtava na tom mjestu vrijedna spomena.

mladi-hrvatska-1

˝Svako bi trebao tamo otići i odati počast, te iskazati suosjećanje i podršku preživjeloj rodbini žrtava. Sretan sam što putuje mnogo gimnazijalaca. Ovdje su učenici Nadbiskupske klasične gimnazije, te Sedme i Devete, kao i Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba˝, navodi Pataran.

Alhena Hevešević, učenica zagrebačke Prve islamske gimnazije ˝Dr. Ahmed Smajlović˝ kazala je da ne zna mnogo o dešavanjima u Srebrenici iz 1995. godine.

˝Znam da se desio genocid u kojem je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka. U Bratunac i Srebrenicu idem prvi put, kako bih naučila više o tome i vidjela kako sada, nakon svega, ljudi tamo žive˝, izjavila je Hevešević.

Za historičara Gorana Đurđevića ovaj put ima višestruki značaj.

˝Zbog moje profesije interesira me kultura sjećanja i povijesni momenti u i okolo memorijalnih centara. S ljudske dimenzije pokušavam shvatiti kako je moguće da neko dozvoli da se nešto takvo dogodi u savremenom svijetu. Smatram da je nužno da svaki građanin oda počast žrtvama i posjeti ta mjesta, te da se o ovome razgovara, ali ne zbog osvete, nego kako se genocid ne bi zaboravio i ponovio˝, smatra Đurđević.

mladi-hrvatska-3

Prilikom prošlogodišnje posjete Memorijalnom centru Potočari, Franjo Kresojević, sportista i profesor geografije u Sedmoj gimnaziji iz Zagreba, koji je na put poveo svoje učenike, dugo je, kaže, nijemo promatrao bijele nišane ispred sebe. Dugo, dodaje, nije mogao progovoriti ni riječi.

˝Na svakom groblju ili mezarju vidite spomenike, odnosno nišane različitih datuma. Imate stare ploče, ali i nove grobove, mjesta na kojima je neko ukopan prije nekoliko dana. No, u Srebrenici sam zanijemio pred nišanima. Svi su novi. Hiljade novih nišana govore da se tu nešto nenormalno dogodilo i da nije došlo do prirodnog kraja ljudskog ciklusa, nego je sistemski ubijen ogroman broj ljudi˝, izjavio je Kresojević.