Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Bošnjaci su za četvrt vijeka prešli put vrijedan jednog vijeka

izetbegovic sandzak3

Sjednica Koordinacionog tijela za međusobnu saradnju političkih stranaka SDA BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Kosova održana je danas u Novom Pazaru. Članice ovog odbora potpisale su Izjavu o zajedničkim ciljevima u kojoj se, između ostalog, navodi da će se potpisnici zalagati za punu implementaciju prava Bošnjaka.

U saopćenju SDA BiH se navodi da će, rukovođeni namjerom da se za pripadnike bošnjačkog naroda osigura najviši nivo pravne zaštite, ostvarivanje svih prava i standarda garantovanih međunarodnim dokumentima, potpisnici u okviru svojih mogućnosti zauzimati stavove, pokretati inicijative i preduzimati mjere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana sa položajem, identitetom i pravima Bošnjaka, a posebno u državama u kojima Bošnjaci čine brojčanu manjinu.

– Podržani su institucionalni napori Islamske zajednice na očuvanju naše vjerske/islamske i evropske samosvijesti, koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu, u skladu sa priloženom Zajedničkom izjavom o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma koju je potpisalo 37 bošnjačkih lidera u Sarajevu 4. decembra 2015. godine – saopćeno je iuz SDA.

Nakon sjednice Koordinacije, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je istakao da Stranka demokratske akcije prevashodno brine za poziciju i ravnopravnost bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

– Smatramo da još uvijek ima potrebe za koordinacijom i zajedničkim radom kada je u pitanju pozicija Bošnjaka. Bošnjaci su za četvrt vijeka prešli put vrijedan jednog vijeka.Odbranili su pravo na postojanje na ovim prostorima, ravnopravnost, vratili nacionalno ime, jezike, odbranili pravo na samosvojnost, posebnost, vratili državnost u BiH nakon 450 godina, napravili vojsku – istaknuo je Izetbegović.

Dodao je da je, uprkos tim uspjesima, potrebno još mnogo toga uraditi te da su pitanja, zbog kojih je SDA i osnovana, još uvijek aktuelna, a prije svega se to odnosi na borbu za ravnopravnost bošnjačkog naroda.

Danas je u okviru posjete Novom Pazaru održana sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i Svečana skupština SDA Sandžaka povodom 26. godina djelovanja ove stranke.

Delegaciju SDA činili su predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednici Denis Zvizdić i Asim Sarajlić, te član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.