Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović i Zvizdić u Novom Pazaru najavili intenzivniju saradnju Bošnjaka u regionu

zvizdić izetbegović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić su na svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru poručili da je Bosna i Hercegovina matica bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je u obraćanju visokoj delagaciji iz Sarajeva i vijećnicima zastupničkog tijela Bošnjaka u Srbiji rekao da posjeta i obraćanje državne delegacije Bosne i Hercegovine Bošnjačkom nacionalnom vijeću predstavlja posebnu čast za sve Bošnajke Sandžaka.

On je nakon razmjene pokolona sa Bakirom Izetbegovićem istakao da je Sandžak područje u kojem vijekovima u harmoniji žive pripadnici dvije konfesije, pravoslavlja i islama, Bošnjaci i Albanci, odnosno Srbi i Crnogorci.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je po drugi put u posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću, je u svom obraćanju posebno istakao da su Bošnjaci ostavrili svoje ciljeve, te od neuticajne vjerske skupine u kratkom periodu prerasli u politički narod.

zvizdić izetbegović

On je rekao da je današnja posjeta državne delegacije usmjerena ka cilju razvoja odnosa BiH i Srbije, ali i statusa Bošnjaka na prostoru Zapadnog Balkana.

”Mi smo iz vjerske skupine prerasli u politički narod bez kojega se na prostoru Bosne i Hercegovine pa i na prostoru čitavog Balkana više nikada i ništa ne može uraditi, kada govorimo o najkrupnijim političkim ekonomskim ili društvenim odnosima, ciljevima ili intecijama, strujama i projektima na prostoru Zapadnog Balkana“, rekao je Zvizdić u obraćanju vijećnicima BNV-a.

Govorići o BiH kao matici bošnjačkog naroda Zvizdić je naveo da se BiH nalazi na putu euro integracijia i da su članstvo u EU i NATO najvažniji i prioritetni vanjsko-politički ciljevi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je također istakao da se Bošnjaci u Sandžaku mogu osloniti na BiH, te da će BiH pomoći razvoj Sandžaka i drugih krajeva u regionu gdje žive Bošnjaci i to putem prekogranične saradnje u ekonomskim i projektima iz kulture i obrazovanja.

Zvizdić je na kraju svog obraćanja poručio da sandžački Bošnjaci nisu sami, nisu ostavljeni te da će budući sastanci potvrditi posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarivanju političkih i ekonomskih ciljeva Bošnjaka, u okviru regionalne saradnje.

– Izetbegović: Posebno važno instutucionalno povezivanja Bošnjaka-

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, se uz podsjećanje da je u Sandžaku boravio prije 26 godina, prilikom svog govora obavezao da će u narednom periodu češće posjećivati Sandžak i institucije Bošnjaka.

U svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH, poklonio je pažnju iskušenjima sa kojima se bošnjački narod na cijelom Balkanu suočio na kraju prošlog vijeka poručivšu ”da su se prevarili oni koji su podcjenjivali Bošnajke, kao mali ponosan narod, na pravom putu“.

”Nikad više, u Srbiji, BiH niti na Balkanu, se ne može planirati, a da se ne uzme u obzir šta o tome misle Bošnjaci. Zato je jako važno imati ovako institucionalno organizovane Bošnjake“, poručio je Izetbegović i podvukao da su se Bošnjaci izborili za život, vlastiti identitet, jezik, vjeru, državu i vojsku nakon 450 godina.

On je posebno naglasio da su Bošnjaci Sandžaka dali poseban doprinos u ratu, ali i da danas na svim nivoima društva, od sposobnih poslovnih ljudi do akademaca učestvuju u razvoju Bosne i Hercegovine.

izetbegovic

Zbog mogućih, kako je rekao, pokušaja disolucije u BiH i negiranja te starih problema, Izetbegović je naglasio da danas borave u Sandžaku kako bi napravili koordinaciju stranaka kojima je osnovna agenda zaštita Bošnjaka.

”Sa vama da se povežemo, da se češće viđamo, da pokidane niti nanovo uvežemo i da definitimo izborimo perspektivu za Bošnjački narod na Balkanu“, poručio je lider SDA Bosne i Hercegovine.

On je, podsjetivši se na stanje Bošnjaka devedesetih i osnivanje SDA Sandžaka prije 26 godine rekao, da se snaga temparamenta najviše osjetila u Sandžaku, kazao da ga ta energija i dalje drži obaveznim prema narodu iz Sandžaka.

”Nisam dolazio na Sandžak preko 26 godina, a trebao sad dolaziti, ali sam snažno bio povezan sa ljudima iz Sandžaka. Preko vojnika koji su ginuli za tu BiH, koji nisu rođeni u njoj, intelektualaca, profesora, akademika, političara, biznismena… ”Sandžaklije su sa razlogom upletene u DNK strukturu BiH” i tako ćemo tu borbu do kraja iznijet“, zaključio je Izetbegović.

Svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su pored vijećnika prisustvovali i članovi Odbora Vijeća, bošnjački narodni poslanici iz svih parlamentarnih bošnjačkih stranaka, predstavnici nevladinog sektora, gradonačelnici i predsjednici sandžačkih opština kao i ostale zvanice iz zemlje i regiona.

Današnja posjeta je dio jednodnevne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sandžaku, te i prva posjeta jednog predsjedavajućeg Predsjedništva BIH, Bošnjačkom nacionalnom vijeću, najvišem političkom i predstavničkom tijelu Bošnjaka u Republici Srbiji.