Izetbegović primio delegaciju SDA Kosova

bakir izetbegovic (2)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu primio delegaciju SDA Kosova na čelu sa predsjednikom Numanom Balićem.

Kosovska delegacija je upoznala predsjednika Izetbegovića o položaju i stanju Bošnjaka na Kosovu. Tokom razgovora izražena je potreba za zajedničkim radom kada je u pitanju poboljšanje pozicije bošnjačkog naroda na Balkanu. Izražena je podrška Koaliciji za bošnjačko jedinstvo sa Bošnjačkom SDA na Kosovu, te uvjerenje da će na predstojećim izborima na Kosovu ova koalicija ući u parlament, saopćeno je iz SDA.

Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore za omogućavanje slobodnog kretanja i ukidanje viza za sve građane Bosne i Hercegovine i Kosova. Sugerisano je da je ovaj problem moguće riješiti putem međusobnog priznavanja putnih dokumenata na način kako je to riješeno između Srbije i Kosova.

Podržani su “opravdani i legitimni” zahtjevi bošnjačke i goranske nacionalne zajednice za dobijanjem statusa opština za Vitomiricu, Župu sa Podgorom i Goru, navodi se u saopćenju iz Službe za odnose sa javnošću SDA.