Kako je direktor sarajevskog Vodovoda zapošljavao rodbinu

vodovod_rekonstrukcija_rsa1

Zapošljavanje rodbine zvaničnika i direktora javnih preduzeća u BiH postalo je svakodnevnica, a nepotizam je u proteklim mjesecima zabilježen i u sarajevskom Vodovodu, preduzeću koje se nalazi u finansijskoj dubiozi zbog koje najviše ispaštaju građani, suočeni sa svakodnevnim redukcijama vode.

Portalu Fokus.ba javili su se zabrinuti radnici ovog preduzeća koji se boje da će ostati bez posla budući da je direktor Vodovoda Nezir Hadžić, tvrde radnici, na neodređeno vrijeme odlučio primiti članove svoje rodbine i prijatelje, ali i osobe koje su u srodstvu sa pojedinim kantonalnim zvaničnicima.

Radnici navode da su u proteklim mjesecima ugovore na neodređeno vrijeme dobili: Adisa Kovač, Azra Dorović, Kenan Hadžifejzović, Meliha Malagić, Bahra Bublin, Muamera Hatić, Mevludin Hajdarbašić, Vedad Babajić, Nermin Muratspahić, Eldar Pindžo, Ismir Pindžo, Mevludin Lujinović, Kemal Ramić, Senid Muharemović, Kenan Cvjetić, Dženana Šahbaz i još nekolicina radnika.

nezir-hadzic

Direktor VIK-a Nezir Hadžić

“Ovi radnici u VIK su primljeni na određeno vrijeme početkom godine. Najvjerovatnije nije napravljen prekid radnog odnosa te su ih 12.10.2016. godine zamijenili sa ugovorima na neodređeno vrijeme. zatim je 19.10.2016. direktor Nezir Hadžić organizovao sastanak sa radnicima koji također imaju ugovore na određeno vrijeme te koji su mnogo duže u VIK-u.

Tada ih je obavijestio da im neće napraviti izmjenu ugovora, a ako se budu bunili neće im uopće produživati ugovor. To je posebno zbog toga što su navedeni primljeni u saradnji sa premijerom Elmedinom Konakovićem kome je direktor poslao ukupni spisak radnika na određeno vrijeme, a on je odabrao sa spiska uposlenike sa kojima je potpisan ugovor na neodređeno vrijeme”, navode radnici u svom pismu portalu Fokus.ba.

U svom obrazloženju zapošljavanja iz Vodovoda su nedavno istakli da se sva zapošljavanja u ovom preduzeću vrše po zakonu.