Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kauzlarich: Tužno je vidjeti kako se promijenio Milorad Dodik

BiH

Richard Kauzlarich

Slažem se s onima koji ovaj referendum vide kao korak ka ostvarenju nezavisnosti RS-a. Tužno je vidjeti kako se Milorad Dodik promijenio od početne faze u kojoj je sarađivao sa međunarodnom zajednicom i implementirao Dejtonski mirovni sporazum u trenutnu fazu u kojoj podriva državu Bosnu i Hercegovinu, izjavio je u intervjuu za Faktor bivši američki ambasador u BiH Richard Kauzlarich.

Nekadašnji diplomata a trenutno gostujući profesor na Univerzitetu George Mason, Kauzlarich kaže da se ovi pokušaji moraju susresti s ujedinjenim frontom SAD-a, EU-a i OHR-a.

– Mora biti jasno šta je njegov cilj ovdje. To je ozbiljan izazov i mora biti zaustavljen. U proteklim godinama učinio je sve što je u njegovoj moći da onemogući rad državnih institucija i onda je to iskorištavao kao razlog da opravda poduzimanje koraka ka nezavisnosti poput najavljenog referenduma. Također, siguran sam i da koristi sve
ovo za političke poene imajući u vidu predstojeće lokalne izbore. Da li je ovo najozbiljniji izazov miru od 1995. godine, nisam siguran. Ali neovisno o tome, to je ozbiljan izazov koji se mora susresti s ujedinjenim frontom OHR-a, EU-a i SAD-a – kazao je on.

Kako je vrijeme prolazilo, navodi on, fokus EU-a i SAD-a na BiH je opadao.

– Jasno je da smo sada u drugačijem geopolitičkom trenutku nego sredinom i krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. Rusija se posebno promijenila u smislu da je od početne saradnje sa EU-om i SAD-om na provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma otišla ka njegovom rušenju. To će učiniti teškim zajedničko djelovanje Vijeća za implementaciju mira i OHR-a. Stoga je kritično da u ovom trenutku EU, SAD i OHR budu zajedno pri stavu da je referendum neprihvatljiv i da je ozbiljan izazov mirovnom sporazumu.

Kauzlarich kaže da ga uznemirava uloga Rusije u regionu. Ističe da je Putinov cilj poništiti progres ostvaren od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je donio mir na Balkan.

– Putin ovaj sporazum vidi kao čin kojim su SAD i Zapad generalno iskoristili slabost Rusije. Cilj Rusije je da se dođe u situaciju konflikta naroda regije i na taj način bi Putin ojačao svoj utjecaj. To je igra u BiH i Srbiji. Tužno je vidjeti da je Srbija u poziciji da ne pomaže BiH, i to u trenucima kada bi Beograd i Sarajevo trebali sarađivati na stvaranju uvjeta da obje zemlje postanu članice EU-a – izjavio je Kauzlarich za Faktor.