Burna press konferencija u FCS-u

Ko želi da otme 20.000 kvadrata na Jagomiru uz pomoć lažnih zemljišnih izvadaka i Kantonalnog pravobranilaštva?

jasmin durakovic

Tu zemlju htjeli su oteti od filmske zajednice, ali mi smo uspjeli da to pravno zaštitimo i ostavili smo mogućnost da se ta lokacija razvija u onom pravcu u kojem i treba. Prošle godine smo zaustavili višegodišnje pokušaje nelegalnog preuzimanja imovine FCS-a preko jedne lažne firme i lažnih zemljišnih izvadaka, a preko Kantonalnog pravobranilaštva

Danas je u prostorijama Javnog preduzeća Filmski centar Sarajevo održana konferencija za novinare povodom posljednjih kadrovskih promjena u ovome preduzeću. Na konferenciji novinarima su se obratili Jasmin Duraković, v.d. generalnog direktora, Gavrilo Grahovac, savjetnik generalnog direktora, Fahrudin Hadžanović, dugogodišnji (prvi) uposlenik centra i filmski radnik, te Ešrefa Krvavac, supruga istaknutog bh. režisera Hajrudina Šibe Krvavca.

Na samom početku Jasmin Duraković kazao je u kakvom stanju je zatekao preduzeće kad je imenovan za v.d. direktora krajem 2017. godine, piše DEPO.

– Javno preduzeće blizu tri godine nije imalo upravu i direktora, dug je bio veći od 350.000 KM, stalni uposlenici blizu tri godine nisu dobijali plate za svoj rad, preko 150.000 KM bilo je pod izvršnim sudskim presudama, bili smo pod udarom više tužbi uposlenika, članova Odbora za reviziju, kao i trećih lica i dobavljača usluga, protiv javnog preduzeća, a zbog neplaćanja po osnovu raznih ugovora. Svi prostori javnog preduzeća bili su zaključani i bez zaštite, iako je JP FCS vlasnik najvećeg filmskog arhiva u BiH i istinskog kulturnog blaga BiH. Bili su isključeni struja, voda, grijanje, telefoni i internet, javno preduzeće je bilo bez osnovnih kancelarijskih uvjeta za rad, imali smo potpuni prestanak svih poslovnih aktivnosti, te smo bili pod pritiskom da javno preduzeće ode pod stečaj, a imovina bude privatizirana – pojasnio je Duraković.

Dalje je kazao da ovih dana, kada ga je Vlada FBiH smijenila sa mjesta v.d. direktora, JP Filmski centar Sarajevo ostavlja u potpuno preporođenom stanju.

– Vraćeni su svi dugovi javnog preduzeća iz prošlosti, isplaćene su sve plate, uz prateće poreske i druge obaveze prema uposlenicima javnog preduzeća, kao i sve druge obaveze prema bivšim suradnicima, članovima Odbora za reviziju i drugih komisija koji su angažirani kao dio zakonskih obaveza javnog preduzeća. Osigurano je pozitivno poslovanje i potpuna tekuća likvidnost javnog preduzeća, riješeni su svi sudski predmeti iz prošlosti, kadrovski smo revitalizirali javno preduzeće, u potpunosti ili u najvećem dijelu adaptirani su i stavljeni u funkciju svi prostori javnog preduzeća, uspostavljena je adekvatna zaštita imovine i pokretnog kulturnog blaga javnog preduzeća i BiH, nastavljena je digitalizacija filmskog kataloga JP Filmski centar, digitalizirano i restauirano je novih 7 dugometražnih igranih filmova iz prošlosti kinematografije u BiH. Također, u toku je tehnička obrada svih naslova iz filmskog kataloga, zatim je izgrađen i otvoren muzej „Valter brani Sarajevo“, koji je u kratkom roku postao jedna od turističkih atrakcija Sarajeva. Osigurani su distribucija i prikazivanje naslova kataloga Filmskog centra Sarajevo u BiH, zemljama regije i svijetu, a u toku su završni pregovori sa kineskim partnerima oko remakea filma „Most“. Također, aktiviran je projekat remake filma „Valter brani Sarajevo“ sa regionalnim i svjetskim partnerima, organizirano je 12 filmskih programa i retrospektiva iz filmskog kataloga FCS u BiH, regiji i svijetu, zaustavljeno nelegalno preuzimanje imovine JP Filmski centar Sarajevo na nekadašnjem filmskom studiju Jagomir (20.000 kvadradnih metara), započete su prireme za izgradnju Filmskog grada u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, te su osigurani razvojni i drugi partnerski projekti i poslovi koji daju garancije za ubrzani razvoj ovog javnog preduzeća od strateškog interesa za Federaciju BiH – pojasnio je Duraković, te naglasio da je sve ovo urađeno isključivo „golim rukama“ uposlenika kolektiva JP Filmski centar Sarajevo.

Duraković se posebno osvrnuo na to da su uspjeli zaustaviti pokušaj uzimanja zemlje nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, koja je bila na meti raznih političkih i interesnih grupacija.

– Tu zemlju htjeli su oteti od filmske zajednice, ali mi smo uspjeli da to pravno zaštitimo i ostavili smo mogućnost da se ta lokacija razvija u onom pravcu u kojem i treba. Prošle godine smo zaustavili višegodišnje pokušaje nelegalnog preuzimanja imovine FCS-a preko jedne lažne firme i lažnih zemljišnih izvadaka, a preko Kantonalnog pravobranilaštva. To smo zaustavili i od tada kreće akcija za moju smjenu od strane federalne vlade i vladajuće politike. Radi se o političko-interesnim grupacijama koje žele da otmu zemlju radi svog profita. Ovim putem pozivam Bakira Izetbegovića da, kao arhitekta koji je nedavno o tome govorio u medijima, ovo zaustavi. On to sigurno može, ako hoće. Radi se o kulturnoj baštini BiH – istakao je Duraković.

Također se osvrnuo na problematiku predstavljanja bh. kinematografije u svijetu, naglašavajući da time treba da se bavi država, a ne privatne firme.

– Dok Filmski centar Sarajevo nije obavljao funkcije koje su u njegovoj nadležnosti, predstavljanje bh. kinematografije u svijetu radio je Sarajevo Film Festival. Međutim, danas kada je ovo funkcionalno preduzeće koje je spremno da preuzme sve svoje obaveze, naišli smo na zid i na odbijanje saradnje – kaže Duraković i naglašava da smatra da ni SFF, ali ni Filmski centar ne trebaju imati monopol na predstavljanje bh. kinematografije u svijetu, već da to treba da rade u saradnji – zajedničkim snagama.

– Presedan je da kinematografiju jedne države predstavlja privatna firma – objašnjava Duraković.

Također je svojoj nasljednici na funkciji v.d. direktora rediteljici Ines Tanović poželio puno sreće i da nastavi uspješan rad Filmskog centra Sarajevo. Inače, on je najavio i da će svoja radna prava dalje štititi zakonskim putem, s obzirom da je sa mjesta v.d. direktora smijenjen bez raspisivanja i završetka konkursne procedure oko izbora novog direktora, kako je zakonom propisano. I da ima ugovor koji ga u tome štiti.

Bivši ministar kulture FBiH i trenutni savjetnik generalnog direktora i osnivač Filmskog centra Sarajevo Gavrilo Grahovac tokom svog obraćanja kazao je “kako je cilj brojnih previranja i prethodnih pokušaja bio da se Filmski centar dovede do propasti i da se imenuje stečajni upravnik koji bi imovinu centra prodao onome kome su bili namijenili”.

– Tri godine nadzorni odbor centra, sa Mirsadom Purivatrom na čelu, nije održao nijednu sjednicu niti pokušao da osposobi preduzeće. Zbog čega? Iza toga stoji skriveni cilj, a to je postalo jasno sada kada je došao Jasmin Duraković i Filmski centar podigao na stabilne noge, a Vlada FBiH donijela odluku da ga smijeni i na njegovo mjesto dovede uspješnu i talentovanu rediteljicu, ali bez imalo iskustva u upravljanju javnimm ili privatnim preduzećem – kazao je Grahovac.

Svoju podršku radu direktora Durakovića dao i Fahrudin Hadžanović, dugogodišnji fimski radnik i najstariji uposlenik FCS. Istakao je godinama se želi ovo preduzeće dovesti do stečaja, sa ciljem preuzimanja imovine.

– Ovo je i pitanje za sve filmske radnike u Sarajevu, ako to dozvole, neka im to ide na vlastiti obraz.

Novinarima se obratila i Ešrefa Krvavac, supruga istaknutog bh. režisera Hajrudina Šibe Krvavca.

– Emotivno sam vezana za muzej koji je osnovan u okviru Filmskog centra i bila sam šokirana kada sam čula za smjenu Jasmina Durakovića koji je ovo preduzeće podigao na noge. Iskreno sam protiv njegove smjene, poslije svega što je uradio za ovaj centar, a plašim se i šta će sada biti sa Muzejom “Valter brani Sarajevo” – kazala je Krvavac.