Ljekarska komora: Klinički centar bi mogao biti ugašen zbog Sebije Izetbegović

ljekarska-komora-ks

Sebija Izetbegović ne može upravljati sa 1.700 ljekara u Kantonu Sarajevo na način kako je to ona zamislila. Neka Odbor za zdravstvo iz SDA ponudi reformu zdravstva, i mi ćemo o tom prijedlogu vrlo rado raspravljati.

Način na koji se sada pokušavaju nametnuti neka pravila u zdravstvenom sistemu KS – nije reforma. Rečeno je ovo danas na konferenciji za novinare u Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo, piše NAP.

Direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu dr. Sebija Izetbegović zaustavila je plaćanje članarine Ljekarskoj komori za ljekare koji rade na KCUS-u. Svakom ljekari se mjesečno od plaće odbija 10 KM za rad Ljekarske komore, ali dr. Izetbegović već pet mjeseci ne želi uplatiti taj novac na račun Komore. Riječ je o novcu vrijednosti oko 25.000 KM.

Dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS rekao je da ukoliko ljekari članarinu ne plate i naredni mjeseci, automatski će izgubiti licencu za rad sa pacijentima.

– Oko 600 ljekara sa KCUS-a bi mogli ostati bez licence ukoliko i naredne mjesec ne plate članarinu Ljekarskoj komori, a to bi značilo da bi Klinički centar moga biti ugašen – rekao je Stevanović.

Plaćanje članarine Ljekarskoj komori, objasnio je, definisano je zakonom o zdravstvu i statutom Ljekarske komore, a zakon je iznad bilo koga i mora se poštivati. Od novca koji se prikupi u Ljekarsku komoru dio se izdvaja za rad Federalne ljekarske komore, dio za štampanje ljekarskog časopisa. Komora od ovog novca dijelom finansira i kotizaciju ljekarima tokom naučnih skupova.

Dr. Stevanović je odbacio optužbe dr. Izetbegović da joj iz Ljekarske komora ne žele dostaviti finansijski izvještaj.

– Ljekarska komora poziva ministricu zdravstva KS da provede finansijsku kontrolu u Ljekarskoj komori, vrlo rado ćemo to prihvatiti, jer smo sigurni da radimo po zakonu – rekao je Sevanović.

Predsjednik Ljekarske komore KS dr. Fahrudin Kulenović rekao je da je Ljekarska komora došla na metu Sebije Izetbegović nakon što se Komora usprotivila zatvaranju Općine bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakašu“, što je bila jedna od njenih ideja.

Dr. Stevanović rekao je da na KCUS-u trenutno vlada haotično stanje i mobing. Broj kreveta je smanjen, nedostaje lijekova, ljekari su pod pritiskom…”, zaključio je dr. Stevanović.

UKCS: Najviše su nas pogodile optužbe da ugrožavamo ljudske živote