Naučna konferencija “Terorizam i teroristi – šta znamo i kako dalje?”

unnamed

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Institut za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije – CriminalEast, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani kriminalističkih nauka“, organizuju XVI međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Terorizam i teroristi – šta znamo i kako dalje?“, 6. i 7. oktobra 2016. godine.

Svjesni činjenice da stanje sigurnosti danas sve učestalije narušavaju terorističke i nasilno ekstremističke prijetnje koje ne poznaju granice, a čija nepredvidivost i dinamika zahtijevaju organizovane vidove suprotstavljanja i međunarodnu saradnju, organizatori će okupiti oko 50 domaćih i međunarodnih naučnika i stručnjaka iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, koji svojim učešćem mogu dati doprinos prezentovanju novih znanja, razmjeni iskustava i vođenju naučnih i stručnih rasprava o predmetnom fenomenu, te na taj način unaprijediti zajedničke ciljeve na uspostavljanju većeg stepena sigurnosti u zajednici, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u državama regiona, a i šire.

Konferencija za medije povodom otvaranja manifestacije održat će se u četvrtak, 6. 10. 2016. godine, u 16:15 časova u prostorijama Fakulteta (Velika sala na III spratu.

Prisutnima će se obratiti predstavnici Fakulteta a planirano je i obraćanje Dragana Mektića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Elvira Kazazovića, ministara obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, i Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu.