Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meterolozi najavljuju: Zbog uragana i poremećaja očekujte oštru zimu!

bascarsija-sebilj-snijeg

U oktobru prvi put nakon pet godina temperature su ispod prosjeka! U novembru nas očekuje prohladno i suho vrijeme, a zima bi mogla biti dosta oštra, upozoravaju meteorolozi.

Nakon februara 2012. godine, samo je oktobar u većem dijelu Evrope kategoriziran kao normaln, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka.

Tome je doprinijela snažna sezona uragana, kojih je ove godine zabilježeno 10. Čak pet uragana bilo je u kategoriji iznad tri. Snažni poremećaji poput uragana i tajfuna pojačavaju prijenos toploga zraka prema polovima, što onda rezultira time da se polarni zrak spusti južnije nego inače.

Međutim, osim što su poremetili prirodu, poremetili su i proračune. Oktobarsko vrijeme je inače jako važno za prognozu zime.

Prije svega, zima ovisi o količini polarnog leda kojega je sada znatno manje od prosjeka.

snijeg sad

Ključan parametar za prognozu zime na sjevernoj hemisferi je oktobarski snježni pokrivač, posebno euroazijski. Njega je znatno više od prosjeka, cijelo područje Sibira je prekriveno snijegom.

Zatim je tu i temperatura sjevernog Atlantika koji je ovih dana toplija od prosjeka. Naravno, niz parametara cirkulacije u nižim i u višim slojevima atmosfere također utiče na dugoročnije procjene prognoze.

Iz Federalnog hidrometerološkog zavoda najavljuju dosta visoke temperature za to doba godine i u novembru.

“Jesen 2016. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, prema prognostičkim materijalima trebala bi da bude nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka.

Sezonska prognoza (septembar, oktobar i novembar) pokazuje da će temperature zraka biti veće sredinom septembra i u većem dijelu novembra.

europetoday0

U navedenom periodu mogući su kratki prodori hladnijeg zraka, a samim tim i veća negativna odstupanja. Srednje minimalne temperature zraka sezone bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka.

Odstupanja srednje maksimalne temperature tokom jeseni bit nešto veća u odnosu na odstupanja srednje minimalne temperature i kretat će se između oko 1,5 oC. Očekivane sume padavina tokom jeseni trebale bi da budu oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih”, prognoziraju u FHMZBiH.

Danas je najveća temperatura zabilježena u Mostaru, Trebinju i Goraždu – 20 stepeni Celzijusa. Slijede: Neum 19, Sarajevo i Zenica 18, Bihać, Brčko i Banja Luka 17, Tuzla, Doboj i Prnjavor po 16…

23-10-2016-10-31-55