Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mikulić: Vladajućoj nacionalnoj oligarhiji ništa nije sveto, pa ni djeca

zoran mikulic

Zoran Mikulić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, smatra poražavajućim treniranje nacionalizma na djeci hrvatskih povratnika u Gornjoj Tramošnici od strane prosvjetnih radnika iz tog dijela bh. entieta Republika Srpska.

“Naime, učiteljica u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, općina Pelagićevo, traži da djeca hrvatskih povratnika nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćirilici. I pored činjenice da je na nedavnom sastanku roditelja s ministrom obrazovanja i kulture RS-a, dogovoreno da od ponedjeljka učenici hrvatske nacionalnosti, njih četvero, koliko ih je ostalo u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, nastavu, kao i proteklih 17 godina, pohađaju na hrvatskom jeziku, to im nije omogućeno.

Kao član SDP BiH, jedine partije koja štiti i koja se istinski zalaže za jednakost prava svakog čovjeka na cijelom teritoriju BiH, ovim putem želim apelirati na nadležno ministarstvo RS-a, ali i na direktoricu matične škole iz Pelagićeva, Olgu Lazić, da poštuje temeljno ljudsko pravo i omogući djeci izvođenje nastave na njihovom maternjem jeziku i pismu.

Povratnička populacija je izuzetno osjetljiva na ovakve neodgovorne postupke i provokacije kojim nastavni plan i program, kojeg je uputilo Ministarstvo nauke i kulture RS, nije predvidio hrvatski jezik, niti hrvatski plan i program, kao i u svim okolnim školama.

Na ovaj eklatantan primjer kršenja ljudskih, nacionalnih i svakih drugih prava, veliki zaštitnici nacionalnih interesa i samozvani predstavnici hrvatskog naroda, opet su ostali nijemi, po ko zna koji put, ostavivši Hrvate povratnike u selu Gornje Tramošnice u općini Pelagićevo na cjedilu. Isti, već godinama uporno prešućuju kroz što sve prolaze učenici koji bi, kao i sva djeca, trebali krenuti u novu školsku godinu. No, umjesto toga, svjedoci smo zloupotrebe djece u predizborne svrhe.

Vladajućoj nacionalnoj oligarhiji ništa nije sveto, pa ni djeca. Kako drukčije nazvati nešto što godinama nije bio problem, a odjednom to jeste i to samo zbog „izbornog šićara“? Veličina, dostojanstvo i ponos svakog naroda se najbolje ogleda u stepenu tolerancije, korektnosti i poštivanju prava te zaštiti svojih malobrojnijih susjeda i sugrađana.

Bez obzira na predizborne, postizborne ili bilo koje prolazne i privremene izborne poene, ista ljudska prava moraju imati i oni koji će glasati i oni koji će biti preglasani. Jedino to je trajna vrijednost. Sve drugo je prolazno”, navodi u svojoj izjavi Mikulić.