Ministarstvo pravde BiH doniralo računarsku opremu školama

m_pravde34

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša uručio je računarsku opremu osnovnim školama Ivan Mažuranić u Gračacu i područnoj školi u Ustirami, OŠ PP Njegoš u Istočnom Sarajevu i OŠ Ćamil Sijarić u Nemili.

Ministarstvo pravde BiH objavilo je 29. septembra 2016. konkurs za dodjelu računarske opreme na koji su pravo prijave s projektima imale osnovne škole u BiH koje su u državnom vlasništvu, a koje pohađaju djeca iz Bosne i Hercegovine. Jedini uvjet je bio da je projekt sačinjen na način da se računarskom opremom unapređuje obrazovanje djece i time njihova spremnost da odgovore sve većim zahtjevima tehnološkog doba.

– Moramo našu djecu učiniti konkurentom na svjetskom tržištu rada, a najbolji način za to je da ih osposobimo temeljnim pretpostavkama kako bi iskoristili svoj puni potencijal – izjavio je Grubeša.

Kolektivi škola zahvalili su ministru na donaciji kazavši kako će ona sigurno utjecati na poboljšanje kvaliteta nastave i informatičko opismenjavanje učenika.

Ministar Grubeša je iskazao žaljenje što se više škola nije prijavilo na konkurs, ali je isto tako podvukao da će sva oprema Ministarstva pravde BiH, koja se mora mijenjati prema rokovima koji vrijede za takvu opremu, i ubuduće biti donirana, tako da biti iskorištena na najbolji mogući način, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.