Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodna skupština RS na hitnoj sjednici o Prijedlogu zakona o Danu RS

nsrs_kvorum

Narodna skupština Republike Srpske održaće sutra posebnu sjednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o Danu RS, po hitnom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlučeno je to danas na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine RS.

“Predsjednica Vlade RS (Željka) Cvijanović u petak je od predsjednika Narodne skupštine, u skladu sa članom 171. Poslovnika Narodne skupštine, zatražila zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine za koju je Vlada predložila Prijedlog zakona o Danu RS”, saopšteno je iz službe za osnose sa javnošću Narodne skupštine RS.

U Prijedlogu zakona o Danu RS, koji ima četiri člana, navodi se da se “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

9januar

Faksimil Prijedloga zakona o Danu RS o kojem će sutra odlučivati Skupština RS

“Vlada RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike”, glasi treći član zakona dok se u četvrtom precizira da će zakon stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS, a referendum je održan 25. septembra iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Vlada RS pružit će podršku članovima Komisije za referendum