Obilježena godišnjica formiranja Petog korpusa ARBiH

BiH

fm

Odlukom Generalštaba Armije RBiH prije 24. godine formiran je Peti korpus Armije RBiH, a u okviru manifestacije obilježavanja ovog datuma u Bihaću je održana svečana akademija na kojoj su prisustvovali ratni čelnici Petog korpusa, kao i predstavnici federalne, kantonalnih i općinskih vlasti.

Uime Vlade Federacije BiH akademiji su prisustvovali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Nakon niza prigodnih sadržaja koji su u proteklih nekoliko dana realizovani u okviru obilježavanja godišnjice Petog korpusa Armije RBiH, poput promocije knjiga, izložbi i drugih kulturno-zabavnih i sportskih događaja, jučer je u Unsko-sanskom kantonu svečano obilježen 21. oktobar, Dan osnivanja Petog korpusa, najznačajnije ratne formacije Armije RBiH za krajiški narod.

Obilježavanje godišnjice formiranja Petog korpusa započelo je polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju Humci, te Rimokatoličkom groblju “Križ-Žegar” u Bihaću, a cvijeće su položile delegacije Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Nakon toga, delegacije su posjetile vojnu bazu “Adil Bešić”, gdje su se okupili nekadašnji borci, starješine i pripadnici Petog korpusa.

Popodne je održana svečana akademija u bihaćkom Domu kulture, na kojoj su pored federalnih ministara za pitanja boraca i poljoprivrede, prisustvovali generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković, ratni komandanti Petog korpusa Armije RBiH, Husein Rošić, premijer USK, ministri iz Vlade USK, predstavnici općinskih vlasti sa prostora USK, Grada Bihaća, te brojne zvanice i gosti – saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

Na svečanoj akademiji obratili su se kantonalni ministar za boračka pitanja, premijer Unsko-sanskog kantona, federalni ministar za pitanja boraca i ratni komandanti Petog korpusa, generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Ministar Bukvarević je pozdravljajući prisutne saborce istakao da je područje Unsko-sanskog kantona prostor na kome se istinski branila država BiH i „to je nešto što je neizbrisivo zabilježeno u istoriji BiH i zbog toga trebamo da poštujemo ovaj prostor i Vas kao ljude koji ste branili državu BiH“.

Istaknuo je da je agresija na BiH bila takva da je prvo međunarodna zajednica šutila, zatvarala oči na sve što je agresor radio u BiH i očekivala da će agresor, koji je imao takvu vojnu silu kao što je bivša JNA, za nekih šezdesetak dana završitit posao na ovim prostorima i „onda bi bila priča da je nekad bila država BiH i neki Bošnjaci u njoj, muslimani, kao što su nekad bili muslimani u Španiji, ali ih više nema“.

Po njegovim riječima, svi ti međunarodni analitičari su „cijenili odnos naoružanja i snaga agresora i nas i očekivali su da će se ta priča brzo završiti, ali tako nije mislio narod BiH i borci Armije Republike BiH“. Narod i borci su se organizovali i branili BiH.

– Kad nije bio dovoljan jedan agresor, onda se pojavio i drugi i treći agresor, ali nisu uspjeli završiti što su planirali, država BiH je opstala sa svojim narodom. Mi s ponosom ističemo da smo pripadali odbrambemno-oslobodilačkoj, ali i antifašističkoj Armiji Republike BiH. To je Armija koja je imala svog vrhovnog komandanta, rahmetli Aliju Izetbegovića, čije su naredbe bile svim komandantima jedinica da se ne smiju činiti zločini, da se ne smiju paliti i rušiti tuđe bogomolje, da se ne smiju ubijati civili, žene, djeca i zbog toga mi sa ponosom kažemo da pripadamo i antifašističkoj odbrambeno-oslobodilačkoj Armiji, jer su agresori na BiH, četnici, imali iste fašističke namjere i metode koje su bile i u ratu 1941-45. Mi smo od našeg predsjednika i od Armije RBiH dobili u amanet državu BiH – istaknuo je Bukvarević.

Dužni smo, dodao je on, da vodimo brigu o šehidskim porodicama, o ratnim vojnim invalidima, o demobilisanim borcima, ali „uvijek moramo imati na umu i uvijek voditi brigu da nam je država BiH na prvom mjestu.“

– Peti korpus je sinonim otpora agresoru i nikada ne smijemo zaboraviti ovaj datum – kazao je na akademiji general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

U saopćenju se navodi da je tokom cijelog rata korpus djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio srpske snage oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, Peti korpus se smatra jednim od najboljih i najslavnijih korpusa Armije Republike BiH – saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.