Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježeno 25 godina Narodne skupštine RS

25-godina-nsrs-3

Narodna skupština Republike Srpske danas je u Banjaluci obilježila 25 godina od početka rada, a tim povodom dodijeljene su i povelje ove institucije zaslužnim pojedincima i institucijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Održana je svečana sjednica parlamenta RS na kojoj su prisustvovali Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, premijer RS, kao i ministri, bivši predsjednici Narodne skupštine RS, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.

Prisutnima se obratio Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, održana je i projekcija dokumentarnog filma “25. godina Narodne skupštine RS” te otvorena izložba pod istim nazivom.

25-godina-nsrs-5

Čubrilović je u svom obraćanju, podsjećajući da je “24. oktobra 1991. godine u Sarajevu osnovana i proglašena Skupština srpskog naroda u BiH”, rekao da je RS stvorena voljom njenih naroda i građana, te da je trajna pravna i politička zajednica.

Nakon pozdravnog govora, zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama Čubrilović je uručio povelje i zahvalnice zbog naročitih zasluga za učešće i doprinos u radu ove institucije.

Povelje su dodjeljene Ustvanom sudu RS, Asocijaciji Stvaraoci RS, Boračkoj organizaciji RS, OEBS-u. Kada su pitanju pojedinci, povelje su dobili dosadašnji predsjednici ove institucije, među kojima i Momčilo Krajišnik.

25-godina-nsrs-1

Povelje su dodijeljene i prvom predsjedništvu RS koje je birano u Narodnoj skupštini, a koje su činili predsjednik RS Radovan Karadžić i potpredsjednici Biljana Plavšić i Nikola Koljević, kojem je povelja dodjeljena posthumno.

U ime Karadžića, koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala nakon što mu je izrečena prvostepena presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivši Jugoslaviju od 40 godina zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, povelju je primila njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovićević, koja je jedan od aktuelnih potpredsjednika Narodne skupštine RS.

25-godina-nsrs-2

Krajišnik je pred MKSJ osuđen na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a pušten je na slobodu 2013. godine nakon što je izdržao dvije trećine kazne. Plavšić je pred MKSJ osuđena na 11 godina zatvora, a 2009. odobreno joj je prijevremeno puštanje na slobodu.

25-godina-nsrs-4

Koljević je preminuo na Palama 1997. godine nakon što je pucao sebi u glavu.