Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od pet kandidata za predsjednika Suda BiH četvorica sudaca

sud_bih

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je do zatvaranja konkursa za popunu pozicije predsjednika Suda BiH zaprimilo prijave pet kandidata, od kojih samo jedan trenutno nije sudija te institucije.

Kako je iz VSTV-a potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), konkurs je zatvoren ujutro u utorak, 20. septembra, s tim da je moguće da u narednih nekoliko dana pristignu još neke prijave ukoliko su poslate poštom prije isteka roka.

“Pet kandidata se prijavilo za poziciju predsjednika Suda BiH. Od pet kandidata jedan nije sudija Suda BiH”, navode iz VSTV-a.

Konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH raspisan je 5. septembra, a tada je iz VSTV-a saopćeno da prilikom prijave kandidati moraju ispuniti uslove koji se odnose na radno iskustvo.

Prilikom procjene kvalifikacija kandidata, kako su naveli iz VSTV-a, u obzir se uzimaju kriteriji poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, kao i sposobnosti pokazane putem objavljivanja naučnih radova i druge aktivnosti u struci, uz stručnu sposobnost temeljenu na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući i sudjelovanje u organizovanim oblicima usavršavanja.

Trenutna predsjednica Suda BiH je Meddžida Kreso, koja ovu funkciju obavlja 12 godina, jer je dva puta birana na tu poziciju.

U zakonu se navodi da se predsjednik bira iz redova sudija Suda BiH, ali u VSTV-u su pojasnili za BIRN BiH da to ne znači da se na konkurs ne mogu prijaviti osobe koje nisu sudije, jer kandidat može prvo biti imenovan za sudiju, a potom za predsjednika.

Iz Suda BiH su kazali da trenutno u ovoj instituciji ima pet otvorenih sudačkih pozicija.

“Prema posljednjoj sistematizaciji VSTV-a, predviđeni broj sudija Suda BiH je 57 redovnih i jedan dodatni sudija. Međutim, iako ima 58 budžetiranih pozicija, trenutno je imenovano 53 sudija, od kojih je jedan pod suspenzijom, dakle aktivno radi 52 sudija”, naveli su u Sudu BiH.

Kao razlog za ovakvo stanje u Sudu BiH krive VSTV jer smatraju da “ignorišu njihove zahtjeve”. Pojašnjavaju u Sudu BiH da su u zadnje dvije godine VSTV-u uputili deset akata u vezi sa sistematizacijom i imenovanjem sudija, ali da oni nisu imenovali sudije za nova upražnjena mjesta.

U VSTV-u negiraju ove optužbe navodeći da nisu krivi što nije došlo do popune sudačkih mjesta.

“Konkurs za ove pozicije nije raspisan s obzirom da iz Suda BiH nije dostavljen zahtjev da se konkurs raspiše, odnosno da postoje svi potrebni uslovi za popunjavanje tih pozicija. Naime, samo donošenje odluke o proširenju sistematizacije ne znači automatski da se te pozicije mogu odmah i popunjavati”, pojašnjavaju iz VSTV-a BiH.