Srebrenica

Oglasilo se Ministarstvo prosvjete RS-a o fotografiji na kojoj učenici veličaju četnike

srebrenici ucenici cet (1)

Rukovodstvo i stručna služba škole obavili su razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju

Povodom izvještavanja medija o spornoj fotografiji koju su učenici Prve osnovne škole u Srebrenici objavili na društvenim mrežama, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske danas je saopštilo da je zatražilo potpunu informaciju od rukovodstva ove škole, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prema informaciji koju je Ministarstvu dostavila Prva osnovna škola u Srebrenici, sporna fotografija nastala je u prostoru škole u vrijeme kada nije izvođena nastava jer je 27. januar, prema školskom kalendaru, nenastavni dan. Fotografija je nastala u vrijeme kada su se učenici pripremali za školsku priredbu, bez prisustva nastavnika. Učenici su nosili srpsku narodnu nošnju kao izraz tradicije i kulture našeg naroda. Iz škole je potvrđeno da učenici na školskoj priredbi nisu nosili nikakva obilježja te da nisu koristili internet za vrijeme boravka u školi. Sporna fotografija objavljena je sa privatnih Instagram naloga trojice učenika u popodnevnim časovima, u vrijeme kada nisu bili u školi. Dakle, pomenuta scena sa fotografije nije bila dio zvanične priredbe upriličene povodom školske slave Svetoga Save”, navodi se u saopštenju iz ministarstva.

Rukovodstvo i stručna služba škole obavili su razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje. Stručni tim škole zadužen je da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama.

“Prva osnovna škola u Srebrenici preduzeće sve mjere na prevenciji i sprečavanju svih pojava koje bi mogle ugroziti sigurnost učenika ili dovesti do diskriminacije po bilo kom osnovu. Sigurnost sve djece za vrijeme boravka u školi i njihova zaštita je prioritet svake obrazovne ustanove u Republci Srpskoj”, navodi se u saopštenju.