Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovna škola “Dobroševići” ipak preimenovana u “Mustafa Busuladžić”

SKUPSTINA KS

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole “Dobroševići” na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”.

Za ovaj prijedlog nisu glasali zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke koji su tokom glasanja napustili sjednicu.

– Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit, pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je ‘židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja’, te izražavajući zadovoljstvo što je ‘Židova nestalo iz čaršije’. U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf” – kazali su zastupnici SDP, DF i NS.

– Ne osporavamo da je Busuladžić, kao i mnogi drugi, bio žrtva komunističkog pravosuđa, ali to nije razlog da slavimo uspomenu na njega. Šta time poručujemo novim generacijama, u zemlji u kojoj su, prije 20 godina, Bošnjaci bili žrtve genocida, i koja kao dan državnosti slavi dan zasjedanja jednog antifašističkog vijeća čime se svi u BiH možemo samo ponositi? Argument koji se može čuti, da se ne zna gdje je Busuladžić sahranjen, potpuno je irelevantan: treba li slaviti i uspomenu na Dražu Mihailovića samo zato što se ne zna gdje je sahranjen, a sudio mu je isti sud?“ – pitaju zastupnici Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije.

Zastupnici Skupštine usvojili su i Prijedlog promjene naziva ulice “Fazilin Sokak”, na području općine Stari Grad, u “Sedrenik sokak”. I ovaj naziv će nadležni organ izmijeniti u što skorijem periodu.