Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzioneri u septembru izlaze na masovne proteste zbog kašnjenja penzija

BiH

penzioneri

Penzioneri iz Federacije BiH nezadovoljni su dinamikom isplate mirovina zbog čega u septembru planiraju masovne proteste.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, naglašava da su neraspoloženje i ogorčenost među penzionerima sve prisutniji zbog konstantnog kašnjenja isplate penzija.

Ističe kako će insistirati na tome da od idućeg mjeseca isplata počne prvog u mjesecu i završi se do petog, u suprotnom za septembar pripremaju masovne proteste.

– Vlada FBiH je od Upravnog odbora Federalnog zavoda penziono -invalidskog osiguranja i menadžmenta zatražila da oni osiguraju redovitiju isplatu penzija i kao privremeno rješenje se predlaže kreditno zaduženje Zavoda MIO. Mi smo protiv toga jer to neko treba vratiti i opet će ići preko leđa penzionera. Neka se kreditno zadužuju oni koji duguju za neuplaćene doprinose, među kojima su i javne ustanove – kazao je Rapa za Faktor.

Podsjetio je kako u Federaciji BiH žive 404.000 penzionera, od toga više od 250 hiljada ima najniže penzije koje su 326 KM.