Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malezija zainteresovana za investiranje u BiH i uvoz mesa iz BiH

dato-sri-sa-vigneswaran-predsjednik-senata-malezije

Bosna i Hercegovina i Malezija su prijateljske zemlje, nemaju otvorenih pitanja i imaju dobru saradnju, mogućnost čije nadogradnje je uistinu velika, istaknuto je nakon sastanka članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s delegacijom Senata Malezije koju je predvodio predsjednik Dato Sri Sa Vigneswaran.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić istakao je da je zasigurno dolazak predsjednika Senata Malezije signal i investitorima iz Malezije da je BiH pogodna destinacija za ulaganje i za buduću saradnju.

“Na današnjem sastanku imali smo srdačan i otvoren razgovor. Dotakli se odnosa između dvije zemlje, među kojima ne postoje nikakva otvorena pitanja, nikakvi problemi, ali postoji jedna izuzetno visoka saradnja i zajednički smo ocijenili da je mogućnost nadgradnje saradnje uistinu velika i nadamo se da će ova posjeta tome doprinijeti”, kazao je Softić.

Tokom sastanka delegacija dviju zemalja razgovaralo se o mogućnosti saradnje u raznim oblastima, posebno u oblasti turizma, ali je najavio i mogućnost značajne saradnje u oblasti izvoza mesa iz BiH.

“Naš gost iz Malezije je naznačio i istakao mogućnost značajne saradnje u oblasti izvoza mesa iz BiH, po uzoru kako to BiH radi sa Turskom, dakle goveđeg i purećeg mesa i on smatra da u toj oblasti zaista postoji mogućnost da se naša saradnj proširi. Ono na čemu je posebno insistirao je mogućnost saradnje u oblasti rudarstva s obzirom da BiH u ovoj oblasti ima visoke standarde i Malezija ima potrebu za ovim”, kazao je Softić.

Izrazio je nadu da će posjeta malezijske delegacije učiniti da Malezija i BiH, bez obzira na geografsku udaljenost, budu blizu i da ekonomski odnosi budu što je moguće bolji.

Predsjednik Senata Malezije Dato Sri Sa Vigneswaran odnose sa BiH je okarakterisao prijateljskim i dodao da raniji premijeri i sadašnji premijer te zemlje ulaže dosta napora u cilju jačanja i izgradnje što boljih odnosa.

Izrazio je zadovoljstvo što Malezija i BiH nemaju nikakvih otvorenih pitanja i naveo da se tokom sastanka s članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovalo kako unaprijediti te odnose, ne samo bilateralne već i trgovinske.

“Danas smo razgovarali o tome da se može unaprijediti trgovinska razmjena kada je riječ o halal proizvodima, pošto u BiH postoje ti proizvodi. Jako smo zainteresovani za uvoz pilećeg i goveđeg mesa iz BiH. Mislim da bi bilo veoma lako unaprijediti taj uvoz. Želimo također dovesti biznismene ovdje u BiH. Znam da mladi napuštaju BiH i odlaze vani zbog nezaposlenosti , stoga želimo da učinimo nešto da oni ostanu ovdje, da naši investitori investiraju u BiH i da se zadrže mladi ljudi koji će tu raditi”, rekao je predsjednik malezijskog Senata.

Malezijska delegacija je tokom današnjeg sastanka istakla da će predložiti da BiH bude na dnevnom redu jedne od sjednica Senata, kako bi članovima tog tijela predočili sve ono što u BiH ima i što su u njoj vidjeli i da posjete između BiH i Malezije budu učestalije kako bi se što bolje upoznali i vidjeli koje su sve mogućnosti za unaprijeđenje odnosa.

“Ne bi to bile samo formalne posjete, već i posjete koje bi donijele neke konkretne pomake i konkretnu saradnju za dobrobit obje zemlje”, zaključio je Vigneswaran.

Delegaciju Senata Malezije jutros su ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH dočekali predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović te predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić i Bariša Čolak.

Programom posjete predviđeni su i sastanci s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.