Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica OV Jajce zbog ultimatuma stranaka sa hrvatskim predznakom

jajce

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Jajce, na kojoj su davanjem svečane izjave i njenim potpisivanjem prava i dužnosti vijećnika Općinskog vijeća, obaveze preuzeli novoizabrani vijećnici, prekinuta je, nakon duže rasprave oko imenovanja Komisije za izbor i imenovanja.

Prijedlog za člana Komisije za izbor i imenovanje dostavio je jedino Klub vijećnika SDA, Kolacija Zajedno za bolje sutra Jajcu se izjasnila da nema prijedloga, dok se klubovi ostalih političkih partija u vijeću nisu izjašnjavali po prijedlogu članova ove Komisije.

Inače, članom 22 Poslovnika o radu Vijeća Općine Jajce Vijeće se konstituira izborom predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg koji se biraju iz reda vijećnika i ne mogu biti iz konstitutivnog naroda iz kojeg je izabran općinski načelnik.

Prije pristupanja postupku izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, Vijeće na prijedlog Klubova vijećnika imenuje Komisiju/Povjerenstvo za izbor i imenovanje.

Iako je dnevni red usvojen u predloženom obliku koalicija “Zajedno za bolje sutra Jajcu” (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH) uvjetovala je dostavljanje svoga prijedloga za Komisiju za izbor i imenovanje potpisivanjem Sporazuma između vodećih političkih subjekata dostavljenom na samoj sjednici što su u SDA okarekterisali kao svojevrsnu ucjenu i politički ultimatum cijeneći da vijećnička sala nije mjesto za potpisivanje nikakvih sporazuma već za donošenje odluka.

Prisutnima se potom obratio načelnik općine Jajce i predsjednik OO SDA Jajce Edin Hozan, kazavši kako za desetak godina aktivnog bavljenja politikom, nije vidio ni čuo za bilo šta slično. Istakao je kako SDA zasigurno neće pristati niti na bilo kakav ultimatum, niti će potpisati ponuđeni akt.

-Koalicija što je ponudila je jedna vrsta ucjene, ne samo za mene, već i za sve građane koji su nam dali povjerenje. Ovdje se donose odluke za dobobit naših građana, a nije mjesto gdje se potpisuju nekakvi nerealni sporazumi. Dostavili su nam akt koji smo trebali poptisati da bi se formiralo OV Jajce. Predstavnici koalicije moraju se uozbiljiti i promijeniti svoj kurs kako bi počeli sa radom, rekao je Hozan.

Savez SDA, SBiH i SBB-Fahrudin Radončić u novom sazivu općinskog vijeća ima 12, Hrvatski blok koalicija „Za bolje sutra Jajcu“ 11 vijećnika, a po jednog vijećnika ima SDP i koalicija HNS BiH i HSP BiH.

U novom sazivu OV bez postignute većine su: Ivo Šimunović, Josip Topić, Ivica Ladan, Smiljka Brtan, Ivan Jakešević, Julija Jakešević, Marko Saraf, Dragica Lukić, Branko Bungić, Željko Mizan i Marina Stipić ((HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH), Mersudin Hadžić, Denis Zjajo, Senad Turanović, Zajim Duranović, Amel Zekan, Fikret Čančar, Senada Imamović, Ismet Huskić i Suvada Meštrovac-Vereget (SDA), Mujo Nešust i Emina Muhić (SBB), Mensur Krpo (SBiH), Edina Kurt (SDP) i Mirko Ljubez (HNS BiH i HSP BiH).

Kako se ni nakon nekoliko pauza i prekida u radu Vijeća nije postigao dogovor konstituirajuća sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za petak, 16.12.2016. godine u 13 sati.