Premijer Novalić o štrajku glađu radnika TTU-a: Neka sačekaju još mjesec-dva

novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je večeras u Dnevniku Federalne TV, odgovarajući na pitanje o krivičnoj prijavi koju je SDP podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog privatizacije Fabrike duhana Sarajevo u kojoj mu stavljaju na teret višemilionske malverzacije, da tu privatizaciju nije obavio on lično već je to bila odluka Vlade.

Dodao je da je ta privatizacija obavljena toliko transparentno da u njoj niko ne može pronaći grešku, te podsjetio da je odluku o pomenutoj privatizaciji donijela Vlada FBiH u prethodnom sazivu, na čelu sa Nerminom Nikšićem.

Upitan o razlozima smanjenja radnika u institucijama FBiH Novalić je rekao da je moratorijem na zapošljavanje već smanjen broj radnika u tim tijelima sa 7.300 na 6.700, a da su danas odlučili taj broj smanjiti za još 150.

Naveo je da je na nivou FBiH u javnom sektoru zaposleno samo 14 posto od ukupnog broja u tom entitetu, dok je 69 posto na nivou kantona i 12 posto na opštinskom, te da bi i ti nivoi morali slijediti trend entiteta.

Premijer Novalić se osvrnuo i na štrajk glađu radnika tuzlanskog TTU-a, za koji kaže da taj problem nije u nadležnosti Vlade FBiH, neko Tuzlanskog kantona.

– Mi smo zajedno sa Vladom TK riješili sve probleme u Tuzli. Pokrenuli smo Ditu, Aidu, Konjuh… Sve smo riješili osim TTU-a za kojeg smo napravili kliše kako i njega riješiti.

Na pitanje zašto nije posjetio radnike TTU-a koji su sve lošijeg zdravstvenog stanja Novalić kaže da su ih posjećivali njegovi prdstavnici.

– Za rješavanje nekog problema treba vremena. Radnici TTU-a kažu da 15 godina ne primaju platu, pa onda mogu sačekati još mjesec-dva, kaže Novalić.

Gostovanje Novalića u Dnevniku FTV-a pogledajte na ovom LINKU.