Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijem povodom upisa stećaka na Listu svjetske kulturne baštine

stećci

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović večeras je u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH upriličilo prijem povodom odluke Komiteta za svjetsku baštinu da stećci budu upisani na Listu svjetske kulturne baštine.

Osmanović je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli finaliziranju šestogodišnjeg projekta koji su pokrenule BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Istakao je da je prijem organiziran u znak zahvalnosti ekspertima četiri zemlje, ambasadama u BiH, diplomatskim predstavništvima, ministrima, načelnicima…

– Ovaj projekt pokazuje regionalnu saradnju i činjenicu da kultura ne poznaje granice i vrlo često ide ispred politike. Ovo je poruka i drugim zemljama da pokreću ovakve projekte – naglasio je Osmanović.

Načelnici općina na čijem području se nalaze nekropole izrazili su zadovoljsvo, ali i istakli obavezu očuvanja ovog kulturno-historijskog naslijeđa.

Prijemu su prisustovali brojni ministri, ambasadori, predstavnici ambasada, načelnici općina te brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Nakon šestogodišnjeg procesa kandidiranja, 30 nekropola stećaka s područja četiri države, upisano je na Listu svjetske kulturne baštine. Na samitu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Istanbulu donesena je odluka o upisu.

Od 30 nekropola 22 se nalaze na teritoriji BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore i dvije u Hrvatskoj.