Prosvjetari u RS-u traže isplatu zaostalih dugovanja

BiH

Sindikat obrazovanja nauke i kulture RS-a gnjatic

Predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) traže od resornog ministarstva da što prije svim radnicima u ovim oblastima isplati sva zaostala dugovanja, posebno za prijevoz.

Ta dugovanja posebno su teret radnicima u prosvjeti u udaljenim sredinama, jer iz svog džepa moraju plaćati troškove dolaska i odlaska na posao, budući da im isplata naknada kasni šest mjeseci.

Predsjednik entitetskog Sindikata obrazovanja, nauke i i kulture Dragan Gnjatić kaže da se prosvjetarima duguje i po drugim osnovama, u ukupnom iznosu oko 3,5 miliona KM.

-Tražimo da nadležni organi vrate dostojanstvo prosvjetnom radniku – kazao je Gnjatić na pres-konferenciji u Banjoj Luci ne isključujući mogućnost da oko 20.000 članova ovog sindikata pokrenu i neke druge načine sindikalne borbe.

I ovaj sindikat razmatra mogućnost da zatreži ocjenu ustavnosti dijela Posebnog kolektivnog ugovora, koji se odnosi na naknade za preijvoz.

Sindikalci ponovo traže da prosvjetarima budu izjednačeni koeficijenti za obračun njihovih plaća sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika.