Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici TTU-a zatvorili se u prostorijama preduzeća: Nemamo više gdje!

ttu-protest-tvornica-2

Radnici Tvornice transportnih uređaja d.d. Tuzla zatvorili su se u prostorije ovog preduzeća i, kako su za Tuzlanski.ba potvrdili, do ispunjenja zahtjeva neće izaći. U Tvornici se nalazi oko 50-tak radnika, a pojedinci su otišli kući po lijekove a potom će se vratiti u Tvornicu.

„Mi smo molili, kumili, tražili, prošli put smo donijeli odluku i sad nećemo izaći dok se ne ispune naši zahtjevi“, kaže predsjednik Sindikata radnika Mehmed Terzić.

Podsjetimo, radnicima ovog preduzeća se mjesecima obećava da će njihovi problemi biti riješeni, Vlada FBiH im je, kako kažu, obećala da će 09. septembra biti izvršena prodaja preduzeća, a do danas im se niko ne javlja.

I dalje je, kao i godinama unazad, sve na obećanjima, koja više ne mogu da slušaju. „Mi više nemamo gdje, čekali smo, iscrpili smo sve moguće napore, ne možemo više da izdržimo, zatvaramo se dok ne riješe šta po pitanju našeg radnog staža i zaostalih plaća“, napominje Terzić.

Radnici ovog nekadašnjeg giganta godinama ukazuju na teško stanje u kojem se nalaze, bez posla, bez plaća koje su pošteno zaradili i sa neisplaćenim radnim stažom. Godinama izlaze na proteste, apeluju na vlast da im pomogne i svaki put se priča završava na obećanjima.

Stiglo je vrijeme kada je „kap prelila čašu“, a s obzirom da se u Tvornici nalaze i osobe slabijeg zdravstvenog stanja, neizvjesno je kako će se situacija odvijati.