Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljeni rezultati referenduma u RS-u

referendum-rs-brojanje

Po podacima Komisije za provođenje referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta, sa 71,09 posto glasačkim mjesta, na kojima je glasalo 425.715 građana, na referendumsko pitanje pozitivno je odgovorilo njih 99,79 posto – potvrdio je večeras predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS Siniša Karan.

Odgovor “Da“ na referendumsko pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?”, dali su, kazao je, svi izašli glasači u Berkovićima, Istočnom Sarajevu, Istočnom Mostaru, Kalinoviku, Krupi na Uni, Osmacima, Kupresu (RS), Rudom, te Čajniču.

siniša karan

Procjenjuje da bi izlaznost građana na današnjem referendumu mogla biti od 59 do 60 posto.

Referendum u RS-u danas je održan iako je Ustavni sud BiH izrekao mjeru njegove zabrane te potvrdio raniju odluku o neustvanosti tog datuma kao praznika svih konstitutivnih naroda u RS-u.

Za sutra u 12 sati Karan je najavio da će Komisija saopćiti konačne rezultate referenduma.

Nije želio je da komentariše anonimni mail upućen na adresu Narodne skupštine RS-a i Nezavinih novina, u kojem se nalaze prijetnje, vjerovatno upućene povodom referenduma o Danu RS.

Time će se, kazao je, baviti MUPRS-a.

Referendumsko pitanje o kojem su se građani s pravom glasa izjašnjavali je glasilo: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?”.

U RS-u je referendum danas održan iako je Ustavni sud BiH izrekao mjeru njegove zabrane te potvrdio raniju odluku o neustavnosti tog datuma kao praznika svih konstitutivnih naroda u RS-u.