Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salihović udaljen s dužnosti glavnog tužioca

BiH

goran_salihovic-sgb18

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović suspendovan je na zahtjev disciplinskog tužioca, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Prvostepena disciplinska komisija suspendovala je Salihovića na zahtjev disciplinskog tužioca, koji je protiv glavnog tužioca podnio tužbu zbog niza prekršaja.

Članovi VSTS-a bi trebalo da odluče o vršiocu dužnosti glavnog tužioca.

Na današnju odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe. Žalba ne odlaže suspenziju.

U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, upustio se u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprijeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Ukoliko bude prihvaćena tužba, uslijediće postupak na kojem će biti ispitani navodi disciplinskog tužioca. Disciplinski tužilac je kao krajnju mjeru zatražio razrješenje Salihovića dužnosti, o čemu će biti odlučivano na kraju postupka, javlja Birn.