Salkić: PIC potvrdio da je referendum u RS-u antiustavan i antidejtonski

ramiz salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je Feni da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) potvrdio ono što je upozoravano i od bošnjačkih zvaničnika, da je referendum u RS-u o 9. januaru kao danu tog entiteta, antiustavan i antidejtonski te protivan interesima Bosne i Hercegovine.

– PIC je u ovom prvom krugu ostavio prostor vlastima u entitetu da odustanu od najavljenog referenduma želeći da potaknu i domaće institucije da se uhvate u koštac i rade na rješevanju ovog problema – rekao je Salkić, dodajući da se vidi da je akcenat na domaćim istitucijama, koje moraju da se osnaže i riješe ovo pitanje.

Važno je, naglašava, da je u zaključcima Upravnog odbora PIC-a jasno rečeno da je neupitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da se neće dozvoliti bilo kakva eskalacija ovog problema.

Također, potvrđeno je i ono što su govorili bošnjački predstavnici vlasti, da je referendum suprotan dejtonskom sporazumu u smislu napada na Ustavni sud BiH, koji ima dejtonske ovlasti.

Entitetski potpredsjednik ukazuje i da je bitno da se u zaključcima PIC-a pozivaju entietske institucije u RS-u da odustanu od referenduma, što je, kaže, logično s ozbirom na to da su istakli da je referendum antidejtonski i suprotan ustavu.

Salkić smatra da je važno da je PIC osudio separatističku politiku, koja se provodi i poručili da se ona ni u kojem slučaju ne može desiti na teritoriji BiH.

– Možda su građani očekivali i snažniju reakciju PIC-a. Imajući u vodu da je na neki način poručeno da po pravilima PIC-a postoji i drugi krug, gdje nije potreban konsenzus, mislim da su ostavili otvorena vrata i za snažniju reakciju ukoliko za nju bude bilo potrebe – zaključio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić za Fenu.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a su na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojili zaključke o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske te pozvali vlasti RS-a da ne održe referendum.

Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi ambasadora PIC-a u kojoj je navedeno da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.