Salkić: Visoki predstavnik ima obavezu da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum

ramiz-salkic-3

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić poručio je večeras nakon što je u tom entitetu održan neustavni referendum o 9. januaru kao Danu RS, kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Ured visokog predstavnika u BiH moraju naći načina da sankcionišu sve one koji nisu ispoštovali dluku Ustavnog suda BiH.

Salkić smatra da u prvom redu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora naći načina da sankcioniše sve one koji nisu ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH.

“S druge strane, visoki predstavnik ima obavezu da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i da ukloni s puta sve one koji su prepreka sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. U ovom trenutku evidentno je da postoje ljudi u ovom entitetu koji su prepreka sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su spriječili provođenje odluke Ustavnog suda. Ustavni sud po Dejtonu je najviša pravosudna institucija i njegove odluke se provode, one se ne komentarišu, a kamoli sprečava njihovo provođenje. Dakle, ovdje vlast, Narodna skupština, vlada i predsjednik entiteta ustali su da spriječe provođenje odluke Ustavnog suda. Jednu zabranu Ustavnog suda su prekršili i u tom smislu neophodna je sankcija i kazna za one koji su počinili taj prekršaj, bilo tužilaštva ili visokog predstavnika, i sigurno da bi te sankcije dobro došle, smirile bi tenziju i na neki način bi dale poruku svima da ne mogu u budućnosti se ovako ponašati”, poručio je Salkić.

Potpredsjednik RS-a je podsjetio da su Bošnjaci u tom entitetu odlučni ostati na svojim ognjištima.

“Vrlo je važno da smo danas imali miran dan na prostoru ovog entiteta u trenutku kada se provode ove antiustavne aktivnosti u smislu referenduma i sigurno da nam je važno da tako protekne večerašnja noć. Danas se već osjeti olakšanje u smislu pritiska na Bošnjake na prostoru ovog entiteta. Činjenica je da je bilo jednog značajnog pritiska u psihološkom smislu na ljude koji su preživjeli zločine, preživjeli genocid, ali ono što sam ja vidio jučer i što vidim danas na prostoru ovog entieta, Bošnjaci su odlučni da ostanu ovdje da žive, da ne dozvole da ih bilo ko pomjeri sa ognjišta i neće Bošnjaci napuštati niti napuštaju svoja ognjišta. Mi smo tu, nastavljamo dalje naše aktivnosti i našu borbu za Bosnu i Hercegovinu i, naravno, bolji život nas i naših sugrađana. Dakle, određenih turbulencija i problema je bilo, ali danas je stanje mnogo bolje i sutra već se vraćamo potpunoj normalizaciji prilika”, rekao je Salkić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).