Šef Delegacije EU u BiH

Sattler sutra na obilježavanju početka radova na izgradnji tunela Zenica

Johann Sattler 2

Evropska unija sufinansirat će projekt izgradnje dvije poddionice na Koridoru Vc

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler prisustvovat će u ponedjeljak zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji tunela Zenica u okviru izgradnje autoceste na Koridoru Vc, na gradilištu tunela lociranom na poddionici Ponirak-Vraca.

Evropska unija sufinansirat će projekt izgradnje dvije poddionice na Koridoru Vc (Ponirak-Vraca/tunel Zenica i Tunel Zenica/Donja Gračanica) sa 31 milion eura bespovratnih sredstava, uz zajam EIB-a, EBRD-a kao i sredstava koje je osigurala Bosna i Hercegovina.

Izgradnjom tih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšane bh. turističke rute i unaprjeđeni trgovinski tokovi između država regije, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

– Projekt je važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda), koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za zZapadni Balkan  – saopćio je Ured za komunikacije EU u BiH.