Serijal “Afera”: Filmovi “Terma” i “Srebrenica” prikazani i u Sarajevu

kriterion

U punoj sali Art kina Kriterion u Sarajevu su premijerno prikazana dva nova filma iz serijala “Afera” TV Žurnala “Terma” i “Srebrenica”.

Nakon projekcija filmova u Srebrenici, Tuzli, Trebinju, Gacku i Banjoj Luci, filmovi o trošenju donatorskih sredstava za Srebrenicu i poslovanju Rudnika i termoelektrane Gacko prikazani su u Sarajevu na Međunarodni dana borbe protiv korupcije 9. decembar.

U Sarajevu je ujedno održana posljednja kino projekcija filmova prije nego što budu objavljeni na stranici Žurnala.

Projekciji filmova prisustvovali su brojni novinari i članovi nevladinih organizacija ali ne i političari, tužioci, revizori i drugi nadležni za istraživanje nepravilnosti prikazanih u filmu. Na premijeru su bili pozvani ali se pozivu nisu odazvali. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA su rekli da su njihovi predstavnici na terenu, tužioci su službeno odsutni a revizori iz sva tri ureda su na međunarodnoj revizorskoj konferenciji u Abu Dabiju.

Prvi dio priče

Koautor dokumentarnog filma “Terma” sa portala Moja Hercegovina Slobodan Golubović rekao je tokom javne rasprave nakon projekcije filmova da je u filmu “Terma” riječ o “malom iznosu kojeg su izvukli iz Rudnika i termoelektrane Gacko”.
– U filmu ste vidjeli da je u sve umiješan sam vrh Republike Srpske – rekao je Golubović i dodao da je ovaj tridesetominutni film uspio prikazati tek dio kriminala koji se dešavao ili se još uvijek dešava u termoelektrani:

Policija i tužilaštva ne rade ništa na sprječavanju ovog kriminala.

Golubović je objasnio da su autori filma imali problem da nagovore radnike termoelektrane da govore za film.

– Radnici zbog straha od odmazde nisu željeli govoriti – rekao je Golubović i dodao da više sreće nisu imali ni sa opštinskim službenicima koji nisu željeli govoriti za ovaj dokumentarni film.

Golubović je istakao da rad autora filma nije bio usmjeren protiv pojedinca već da je namjera filma bila da “natjera funkcionere da rade u javnom a ne u vlastitom interesu”.

Amarildo Gutić, autor filma TV Žurnala o poslovanju Rudnika i termoelektrane Gacko, objasnio je tokom rasprave da je sa kolegama iz portala Moja Hercegovina želio prikazati nepravilnosti u radu ove elektrane koja proizvodi trećinu sve struje u Republici Srpskoj.

– Mislim da smo za sve gledaoce uspjeli prikazati suštinu problema – rekao je Gutić i dodao da je očekivao da će teško pronaći sagovornike za film u kojem istražuje ulogu Milorada Dodika u radu termoelektrane Gacko.

Gutić ipak smatra da primjer portala Moja Hercegovina pokazuje da se medijski prostor ovom dijelu Bosne i Hercegovine otvara i dodaje da mu je drago zbog toga te da je ovaj film samo prvi dio priče o poslovanju javnih preduzeća.

Na redu su tužilaštva

Autor filma “Srebrenica” o zloupotrebi donacija za ovaj grad, Avdo Avdić, rekao je kako sumnja da će televizije u BiH objaviti ovaj film ali će on do svojih gledalaca doći putem magazina Žurnal.

Avdić je objasnio da je u dokumentarnom filmu od 47 minuta objavio samo podatke za koje je imao dokaze ali ne i sva saznanja do kojih je došao jer ih nije mogao dokazati.

– Ovo što smo objavili dokazuje kriminal od najmanje 15 miliona maraka – rekao je Avdić i napomenuo da je tokom istraživanja za film došao do podatke od najmanje pola milijarde maraka koje su donirane u Srebrenicu te da je u cijelom periodu nakon rata na vlasti u ovom gradu bila SDA:

Ja sam pokušao na ovaj način da pokažem da u ovoj državi ništa nije sveto pa ni genocid.

Saradnica na filmu “Srebrenica” Azra Omerović rekla je da su novinari uradili svoj dio posla.

– Mi smo svoje istraživanje napravili i objavili, sada je red na tužilaštvima da do kraja istraže nepravilnosti – rekla je Omerović.

Gledaoce filmova je tokom javne rasprave najviše zanimalo na koji način je moguće spriječiti očitu pljačku javnih dobara. Jedan od gledalaca je rekao kako je ključno zahtijevati od tužilaštava da do kraja istraže nepravilnosti prikazane u filmovima.

Filmovi iz novog serijala Afere TV Žurnala uskoro će biti objavljeni na stranici magazina Žurnal.