Suđenje za zločine u bilećkoj kasarni: Psiha gora od degeneka

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Na suđenju trojici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su zatvorenici bili teško premlaćeni prve noći po dovođenju u kasarnu u Bileći.

Esad Šarančić je kao civil 16. juna 1992. godine, s mještanima naselja Odžak (općina Nevesinje), krenuo prema slobodnoj teritoriji, jer su bila počela zastrašivanja i provokacije te hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema njegovom svjedočenju, na pola puta su naišli na barikadu srpske vojske, te ih je specijalna policija odvela u prostorije Kriznog štaba u Nevesinju. Kako je rekao, štab je bio smješten u kinosali. Žene i djeca, prema Šarančiću, odvedeni su u fabriku u kojoj je bio zatvor.

U kinosali su ispitivani, kazao je svjedok, i potom je počelo premlaćivanje. Nakon dva sata, odvode ih podrum u policiji, gdje su proveli 24 sata. Poslije toga po njih dolazi vojno vozilo i odvoze ih u kasarnu u Bileći.

“Dolazimo na kapiju, iskakali smo iz kamiona, odvezali nam ruke i uveli u kasarnu. Nastaje premlaćivanje, biju nas i tuku. Ruku uza zid. Ne možeš vidjeti čime udaraju, okrenut si leđima (…) Tu večer kad me je Miloš Mavrak udario, tri dana sam povraćao krv. Boris Bošnjak i Ilija Đajić me udaraju. Nisam ih poznavao, a njihova imena sam čuo od drugih kolega”, prisjetio se svjedok.

Za Bošnjaka je rekao da je bio “kao glavni stražar u logoru” i uniformisan.

Šarančić je pojasnio da je premlaćivanje trajalo oko sat i onda su odvedeni u podrum kasarne. Tu su zatekli učionice pune ljudi. Govoreći o uslovima boravka, kazao je da su spavali na podu i bez jastuka. Prema njegovom svjedočenju, u grupama su ujutro išli u toalet i tada su bili fizički maltretirani.

“Stoji na vratima i udara palicom. U sobi su bile kante i tu smo obavljali nuždu (…) Psiha je gora nekad od degeneka”, opisao je on.

Svjedok je rekao da zbog proteka vremena ne može prepoznati osobe u sudnici.

Šarančić je svjedočio na suđenju Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću, optuženima za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. godine.

Bošnjaku, Mavraku, Grubačiću i Đajiću na teret je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) te je obavljao dužnost kamandanta straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.