Švicarska nastavlja podržavati BiH na euroatlantskom putu

pendes-saxer334

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Švicarske Konfederacije u BiH Andreu Rauber Saxer, kojoj je zaželjela dobrodošlicu i iskazala očekivanja za nastavkom dobre bilateralne saradnje s ovom prijateljskom zemljom.

Ministrica je zahvalila ambasadorici Rauber za pomoć koju Vlada Švicarske pruža Bosni i Hercegovini, a posebno Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Na sastanku su istaknuti brojni važni projekti podržani od ove prijateljske zemlje, a među kojima su podrška procesu deminiranja u našoj zemlji, podrška u okviru projekta osiguranja skladišta naoružanja i municije u posjedu Oružanih snaga BiH – “SECUP”, ali i sveukupni njihov angažman u okviru Strateškog komiteta za naoružanje i municiju, kao i brojni drugi projekti važni za MOBiH i BiH.

Ambasadorica je informirana o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) te o aktivnostima na izradi dokumenta “Pregled odbrane”, što su trenutno dva najvažnija strateška prioriteta za Ministarstvo odbrane BiH.

Ministrica odbrane BiH je izrazila nadu da će Švicarska, koja nije članica Evropske unije i NATO-a, nastaviti podržavati naš reformski i euroatlantski put i da svi dosadašnji napori, koje je činila do sada, govore o značaju podrške projektima sigurnosti i perspektivi razvoja u našoj zemlji.

Ambasadorica Rauber je zahvalila ministrici Pendeš na prijemu te istakla da će vlada njene zemlje i dalje snažno podržavati naše aspiracije da budemo punopravni članovi EU i NATO-a, što bi doprinijelo dodatnoj stabilizaciji prilika i u našoj zemlji, ali i u cijelom regionu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.