Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tribunal odbio Mladićev zahtjev za izuzeće sudija

ratko mladić

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija Žalbenog vijeća.

Potpredsjednik Haškog tribunala Liu Daqun odbacio je, kao neutemeljenu, tvrdnju Odbrane da su sudije Theodor Meron, Carmel Agius i Fausto Pocar ranije bili pristrasni na Mladićevu štetu.

Odbrana je u zahtjevu za izuzeće tvrdila da su sudije Agius i Pocar već “utvrdili Mladićevu krivicu” u presudi koju su, u odvojenom procesu, izrekli grupi oficira Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine u Srebrenici.

Za sudiju Merona, Mladićeva Odbrana je tvrdila da je on “u prošlosti izjavljivao da je Mladić kriv”.

Sudija Daqun je naglasio da se žalbe Odbrane o kojima će odlučivati Žalbeno vijeće ne odnose na pitanje Mladićeve krivične odgovornosti za zločine, već na proceduralna pitanja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, posle 16 godina bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak Odbrane trajao je od maja 2014. do 16. augusta ove godine.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine, prenosi BIRN.