Na današnji dan krunisan Tvrtko, uspostavljena Kraljevina Bosna

kraljevina-bosna

Danas se navršava 639 godina otkako je 26. oktobra 1377. godine Ban Tvrtko I krunisan za kralja Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, a Tvrko I Kotromanić postao prvi bosanski kralj.

Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva.

Za vrijeme vladavine Tvrtka I Bosna je bila najsnažnija u historiji postojanja. Ostvarena je politička stabilnost Bosne, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je zemlju učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne, a i kasnije.

tvrtko_kotromanic_bista

U vrijeme Tvrtkove vladavine razvijaju se bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima.

Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale, te je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije, te preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom, zajedno sa ostrvima te je na taj način Bosni pripojio: Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar.

U posljednjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko bio je suočen s upadima Osmanlija u Bosnu, prvo u jesen 1386. godine, a onda i u ljeto 1388. godine kod Bileće.

Tvrtko I. iznenada je preminuo 10. marta 1391. godine. Naslijedio ga je njegov rođak, Stjepan Dabiša. No, poslije Tvrtkove smrti 1391. godine ponovo nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana i ugarsko-bizantskim rivalstvom koje po ko zna koji put zavađa bosansko plemstvo. Slijedi vrijeme česte promjene bosanskih kraljeva.