U ZDK-u kroz “rad za opće dobro na slobodi” uspješno implementirano 28 presuda

zatvor-ilustracija88
Ilustracija

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je i prihvatila informaciju o implementaciji alternativne sankcije – rad za opće dobro na slobodi, koju je uradilo Ministarstvo za pravosuđe i upravu nadležno za izvršavanje spomenute alternativne krivične sankcije na području ovog kantona.

-Rad za opće dobro na slobodi je alternativna krivična sankcija, kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom – rad za opće dobro na slobodi, u trajanju od najmanje deset, do najviše devedeset radnih dana – navodi se u informaciji.

Tokom 2015. godine Ministarstvu za pravosuđe i upravu su dostavljene 72 presude općinskih sudova s područja ZDK-a, od kojih je 63 dostavio Općinski sud u Zenici.

Implementiranjem 28 presuda s područja Zeničko-dobojskog kantona ostvarene su uštede za Federaciju BiH u visini od 591.000 KM.

Izvršavanjem alternativne sankcije rada za opće dobro na slobodi postižu se i ekonomski efekti za poslodavce kod kojih se izvršava sankcija rada za opće dobro na slobodi, s obzirom na to da dobivaju radnu snagu koju ne plaćaju iz svojih sredstava.

-Alternativna sankcija rada za opće dobro na slobodi je posebno važna i ima posebnu korist za zajednicu i osuđenu osobu – ističu u Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK-a.

Ovo ministarstvo planira povećati broj potencijalnih poslodavaca kod kojih bi se izvršavala navedena sankcija, vršiti obuku novih povjerenika, voditi podatke o svim presudama, raditi analize na osnovu postojeće baze podataka, izrađivati brošure i priručnike za obuku, nastaviti i uvećati aktivnosti na podizanju svijesti stručne i opće javnosti o značaju ove sankcije, te vršiti medijsku promociju.

Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK-a potpisalo je i primjenjuje ugovore o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi s više javnih preduzeća s područja Zeničko-dobojskog kantona.

Posebno intenzivna saradnja je ostvarena sa JP “ViK” Zenica, “Alba Zenica“, JU Dom za stara lica Zenica, JKP “Gradska groblja“ Visoko i ŠPD Zavidovići – “Šumarija“ Visoko, koji su iskazali maksimalno povjerenje ovoj alternativnoj sankciji i pružili podršku osuđenim osobama.