Upriličen prijem povodom Dana Turske u Sarajevu

dan-turske-obilj

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu u petak navečer je upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Turske, odnosno 93. godišnjice od osnivanja Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, poznate ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH i strane diplomate.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, kao domaćin večerašnjeg prijema, svim turskim državljanima je čestitao Dan Republike te se zahvalio svima koji su se odazvali njegovom pozivu.

Nakon toga je prenio poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji je čestitao Dan Republike svim turskim državljanima u zemlji, a i širom svijeta.

dan-turske-obilj1

Erginay je prisutnima kazao kako je Turska na 93. godišnjicu osnivanja još snažnija i razvijenija država.

“Danas obilježavamo 93. godišnjicu Republike, i prema 100. godišnjici napredujemo još snažniji i jači. Večeras smo ovdje veoma lijepo družili. Sretni smo zbog toga”, rekao je Erginay.

Podsjetio je da uskoro odlazi iz Sarajeva, s dužnosti ambasador Republike Turske u BiH, na kojoj se nalazio protekle dvije godine.

“Došlo je vrijeme da se zajedno sa suprugm oprostim od BiH u kojoj sam od 2014. godine do danas s velikim ponosom obavljao dužnost ambasadora. Uvijek su me motivisale dvije stvari. Prvo su historijske i kulturne veze između naših zemalja, a drugo duhovna povezanost miliona državljana Turske porijeklom iz ove zemlje”, kazao je Erginay, dodajući da će BiH uvijek biti njegova druga domovina.

Povodom Dana Republike večeras je u zgradi Ambasade Republike Turske u BiH otvorena i izložba pod nazivom “Boje tišine i strpljenja” autorice Neslihan Aydinlioglu Esin.