Vlasnik Škafe: Šteta nakon požara višemilionska, ne znam kako ćemo dalje

skafa

Ako nam država ne pomogne, bez posla će ostati svih 125 radnika kompanije, kaže u ispovijesti za „Dnevni avaz“ Fahrudin Karalić, vlasnik bh. trgovinskog lanca „Škafa“, nakon požara koji je preksinoć progutao zgradu tržnog centra u Rakovici i centralno skladište.

– Do požara je došlo oko 23 sata. Radnici su napustili objekt sat ranije. I ja sam bio do 20.30 sati. Objekt od 5.000 kvadratnih metara izgorio je do temelja, šteta je stopostotna i višemilionska – kaže Karalić.

Katastrofalne razmjere Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom, međutim, ništa se nije moglo spasiti. Vatra je za kratak vremenski period progutala sve.

– Procijenjeno je da je nastala šteta između 15 i 17 miliona KM po knjigovodstvenoj vrijednosti. Samo je robe u centru bilo u vrijednosti od 8 miliona KM. Ovo je druga nesreća katastrofalnih razmjera koja je pogodila „Škafu“ u posljednje dvije godine. U maju 2014. godine poplave su u potpunosti uništile tržni centar u Maglaju, a tada je procijenjena šteta dostizala cifru od 1,2 miliona KM – govori Karalić.

Prije poplava u Maglaju „Škafa“ je brojala 475 zaposlenika, da bi nakon poplava i uništenog objekta bez posla ostalo 300 radnika. Tada se, kaže Karalić, nijedna institucija vlasti nije uključila u pomoć.

– Sami smo se oporavljali od maja 2014. godine. Trenutno brojimo 125 radnika. Sada, ukoliko se ne uključi država da nam pomogne, bez posla će ostati svih 125 radnika, jer dalje nećemo moći. Ostalih 10 objekata u lancu neće moći funkcionirati jer nemaju obrtna sredstva – s mukom priznaje Karalić.

Vlasnik lanca „Škafa“ nije optimističan ni kada je u pitanju budućnost kompanije.

– Budućnost je upitna. Naglašavam da smo se od Maglaja jedva oporavili, a šteta je tada bila 1,2 miliona KM, sada je 15 puta veća. Ne znam kako ćemo dalje – ističe. O eventualnim uzrocima požara nije htio govoriti, prepuštajući istražnim organima da utvrde šta je izazvalo požar s katastrofalnim posljedicama.