Wigemark: Izbori u Stocu trebaju biti održani što prije

Lars-Gunnar Wigemark

Šef Misije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da je novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić shvatio svoju ulogu predstavnika svih stanovnika te opštine i istakao da to pokazuju njegove dosadašnje pozitivne izjave.

“Važno je da u jednoj osjetljivoj opštini kao što je Srebrenica da, ko god da je gradonačelnik ili u gradskom vijeću, predstavlja sve građane”, izjavio je Wigemark i napomenuo da će Srebrenicu, zbog onoga što se tamo dogodilo, uvijek biti u fokusu interesovanja njenih stanovnika, ali i BiH i svijeta.

Wigemark je za portal “European western Balkans” istakao da bi izbori trebalo da budu održani što je prije moguće u Stocu, gdje je zbog većih nepravilnosti i fizičkog obračuna 2. oktobra prekinut izborni proces.

“Naše hrvatske kolege ovdje u Sarajevu rekle su nam da je cilj posjete delegacije iz Hrvatske Stocu bio smirivanje situacije, a ne jačanje tenzija. Mislim da je veoma važno da se rješenje ovog pitanje ostavi, ako ne lokalnim, onda višim institucijama”, kaže Wigemark.

On je napomenuo da su izbori u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

“Ukoliko je bilo nekih nelegalnih dešavanja, fizičkog napada, kao što se navodi, postoje pravni mehanizmi za rješavanje tih slučajeva. Mi, kao EU, se ne miješamo u lokalna pitanja. Mislim da je veoma bitno da izbori u Stocu budu održani što je prije moguće. To ne bi trebao biti izgovor da Stolac postane novi Mostar”, poručio je Wigemark.